Na Slovensku spustili systém elektronických dálničních známek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Highways England via Flickr

Dálniční známky je možné na Slovensku vyřídit jednoduše přes internet. Kromě internetových stránek lze zakoupit elektronickou známku také v automatech na hranicích, na čerpacích stanicích nebo přes mobilní aplikaci.

Od prvního ledna přešlo Slovensko z klasických nalepovacích dálničních známek na elektronické. Pokud se tedy vydáte k našim východním sousedům a budete chtít využít tamní dálnice, nemusíte už zastavovat na hranicích nebo čerpacích stanicích. Vše je možné vyřídit předem jednoduše přes internet.

Slovenskou dálniční známku můžete pořídit přes stránky eznamka.sk, přičemž v jednoduchém formuláři musíte zadat registrační značku vozidla, stát, kde je vůz registrován, a samozřejmě také platnost a email, kam vám přijde faktura, kterou ovšem v autě vozit nemusíte. Kromě internetových stránek lze zakoupit elektronickou známku také v automatech na hranicích, na čerpacích stanicích nebo přes mobilní aplikaci eznamka.

Elektronická dálniční známka má podle oficiálních zdrojů usnadnit řidičům život tím, že nemusí nic nikam lepit, odpadnou problémy s případnou výměnou čelního skla, není povinný doklad o zaplacení známky a nákup samotný je jednodušší. Nový systém má také přirozeně výrazně usnadnit kontrolu, protože auta budou pod dohledem neustále, a stejně tak již nebude možné používat jednu známku na více automobilů.

Systém elektronických dálničních známek měl na Slovensku platit už od ledna minulého roku, jenže se vše nestihlo připravit včas, takže se spuštění o rok opozdilo. Roční slovenská známka pro osobní automobil stojí 50 eur (v přepočtu přibližně 1350 korun), třicetidenní vyjde na 14 eur (378 korun) a desetidenní stojí 10 eur (270 korun).

Článek vyšel na webu Autorevue.cz