Ondrůj opouští RegioJet a rozjíždí byznys v Polsku

Aleš Ondrůj

Aleš Ondrůj Zdroj: mediafax

Často je považován za šedou eminenci české dopravy, jejíž přínos pro zaměstnavatele je vždy větší, než se zdá na první pohled. Po dlouhých letech služeb pro České dráhy a posléze Student Agency se však Aleš Ondrůj pouští do podnikání sám za sebe. Jádro svého byznysu vidí v Polsku. „Rozhodl jsem se zkusit vlastní podnikání v tom, co mě celý život baví – v dopravě a cestování, a to na trhu, který v Evropě patří v oblasti služeb mezi nejrychleji se rozvíjející,“ řekl deníku E15 Ondrůj.

Ještě před pár týdny působil jako ředitel zákaznického servisu a prodeje železničního dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency. Tam také našel společníka pro polské dobrodružství. Svou novou firmu TurboTiger.eu založil v Katovicích s Peterem Jančovičem, bývalým obchodním manažerem RegioJetu. A v podnikáních chce využít i řadu dalších kontaktů ze svých minulých působišť.

Jednou z hlavních činností bude prodej jízdenek a letenek na doméně Biletportal.pl. Opírat se přitom bude i o spolupráci s Deutsche Bahn, která chystá novou autobusovou linku z Berlína do Vratislavi, Katovic a Krakova. Právě dobrými vztahy s německým gigantem je Ondrůj proslulý. V dobách svého působení u ČD například dohodl s Němci autobusovou linku Norimberk–Praha, pro Student Agency naopak zajistil spolupráci s DB na lince Praha–Mnichov.

Ondrůjovi se připisuje i úspěch RegioJetu, který na úkor Českých drah získal smlouvu s Deutsche Bahn na vlakové spojení do Berlína a Hamburku.

S majitelem společnosti Student Agency Radimem Jančurou se rozcházejí v dobrém. „Je to obecně pro PR i konkrétně pro Student Agency obrovská škoda. Asi ho to přestalo bavit. V Polsku se bude snažit rozjet obdobu Student Agency, každopádně když bude potřebovat, tak mu pomůžeme,“ uvedl Jančura. Ondrůj dokonce bude žlutou firmu na polském trhu zastupovat a prodávat její jízdenky. TurboTiger chce také zajišťovat zatím neurčené autobusové linky a také konzultace dopravcům a dopravním společnostem v oblasti marketingu, komunikací a obchodu.

Ondrůj je stále mluvčím Student Agency, ale i toto místo brzy opustí. Teď hledá nástupce. Novopečený podnikatel deset let pracoval v mezinárodní společnosti Ogilvy Public Relations. Pak pět let působil v Českých drahách, kde měl mimo jiné na starosti vytvoření produktu SC Pendolino či systému příměstských vlaků Esko. V září 2010 přešel k Jančurovi.