Opraveno: ruzyňské letiště ponese název Václav Havel Airport Prague

současná podoba pražského letiště

současná podoba pražského letiště Zdroj: Profimedia.cz

Pátého října bude letiště v Praze Ruzyni přejmenováno na Letiště Václava Havla Praha. Jako anglický ekvivalent byl vybrán název Václav Havel Airport Prague. Slavnostní akt je naplánován na 5. října, tedy na den, kdy se Václav Havel narodil.

Anglický název pro letiště, který byl konzultován s jazykovými experty, bude využíván primárně s ohledem na mezinárodní charakter letiště. V angličtině bude označení budov. Český název, potvrzený odborníky z Ústavu pro jazyk český, bude používán ve vztahu k tuzemské veřejnosti, a to v textech o letišti, tiskových zprávách, hlášeních na letišti i v dopravních prostředcích.

Původně měl anglický název znít Prague Airport - Vaclav Havel, to ovšem kritizovali anglisté a jazykovědci. Ti upozornili, že takovýto anglický název je paskvil se špatným slovosledem. Doslova znamená „Pražské letiště Vaclav Havel“. Správně by se mělo psát „Václav Havel Airport - Prague“, což by znamenalo „Letiště Václava Havla Praha“. Není ani zcela jasné, proč je jméno Václav v anglickém názvu bez čárky nad a, zněla další výtka. „Jsou to česká specifika, jak si udělat mezinárodní ostudu,“ řekl v březnu rodilý mluvčí Václav Pinkava, syn spisovatele Jana Křesadla.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa rezortu dopravy předpokládané náklady na přejmenování budou hrazeny provozovatelem letiště a lze je očekávat v přibližné výši čtyři milionů korun.

Letiště Praha nyní hledá vhodné doplnění současného loga, dále pak přípravu změny označení budov a tištěných materiálů. „Koncept spojení jména Václava Havla s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni jsme projednali s paní Dagmar Havlovou, zástupci ministerstva dopravy i iniciátorem přejmenování letiště Fero Feničem,“ uvedl ředitel společnosti Letiště Praha Jiří Pos a dodal: „Těší mne, že naše společné představy o této významné změně plně souzní.“

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše jde o výraz uznání významu osobnosti Václava Havla pro Českou republiku a jeho odkazu: „Osobně jsem velmi rád, že se společně s partnery podaří realizovat přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla Praha.“