Poprvé v červených. ŘLP loni kvůli pandemii skončilo ve ztrátě 1,4 miliardy

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy Zdroj: profimedia.cz

Jan Klas, generální ředitel státního podniku Řízení letového provozu
Dispečeři Řízení letového provozu v Jenči u Prahy zaznamenali za první pololetí v českém vzdušném prostoru 427 tisíc vzletů, přeletů a přistání.
Jan Klas, generální ředitel státního podniku Řízení letového provozu
4
Fotogalerie

Státní podnik Řízení letového provozu ČR (ŘLP) loni kvůli rozsáhlému omezení letecké dopravy zaznamenal ztrátu 1,4 miliardy korun. Podnik hospodařil ve ztrátě poprvé v historii, například loni měl hrubý zisk 238 milionů korun. Výnosy firmy pak za loňský rok činily 1,84 miliardy korun, meziročně o 56 procent méně. ŘLP to oznámilo na svém webu. Stát podniku loni poskytl kvůli ztrátám pomoc 500 milionů korun.

Koronavirová krize vrátila intenzitu letecké dopravy o téměř dvě desítky let nazpět. Letový provoz v Česku loni klesl na 379 535 letů, což je meziročně o 58,1 procenta méně. Objem provozu tak byl pod úrovní z roku 2002.

Hlavním zdrojem loňských výnosů podniku bylo poskytování letových navigačních služeb, které tvořily 81,7 procenta. Největší část peněz šla z traťových navigačních služeb. Další příjmy byly například z poskytování vzdělávání a výcviku a výnosy kalibrační letky. Náklady firmy loni činily 3,2 miliardy korun, meziročně o 18,4 procenta méně.

V době úplného výpadku příjmů od dopravců, což se stalo loni na jaře, společnost dostala od státu půl miliardy korun na úhradu nezbytných nákladů. Podnik zavedl také úsporná opatření.

Přes rekordní ztráty byla podle společnosti finanční situace ŘLP po celý rok stabilní. „V režimu krizového managementu jsme v průběhu celého roku 2020 realizovali řadu zásadních opatření na straně nákladů. I přes bezprecedentní krizi letectví nám ekonomická kondice podniku pomáhá řešit jeho činnost v dlouhodobějším horizontu v případě klíčových investic a především při plnění jeho závazků vůči našim zaměstnancům, bez jejichž pochopení by budoucí cíle nebylo možné realizovat,“ řekl k loňskému hospodaření generální ředitel ŘLP Jan Klas.

Krize v Česku naplno vypukla loni v březnu, v letectví se však už mírně projevovala od ledna, kdy se rušily zejména lety do Číny. Postupně pak dopravci začali masivně rušit lety do destinací po celém světe. Nejhorší situace loni nastala během dubna, kdy se provoz snížil o více než 83 procent. V létě sice letů postupně přibývalo, doprava však zůstávala hluboko pod normálem. Na podzim navíc krize opět zesílila.