Řízení letového provozu dostane od státu půlmiliardovou dotaci

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy

České Řízení letového provozu v Jenči u Prahy Zdroj: profimedia.cz

Dispečeři Řízení letového provozu v Jenči u Prahy zaznamenali za první pololetí v českém vzdušném prostoru 427 tisíc vzletů, přeletů a přistání.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti celou Českou republiku.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
Řízení letového provozu v Jenči u Prahy má na starosti pohyb letadel po celé republice.
5
Fotogalerie

Finanční injekce ve výši 500 milionů korun má státnímu podniku ŘLP pomoci pokrýt ztráty způsobené koronavirovou krizí. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Propad příjmů ŘLP je zapříčiněn zejména obřím poklesem leteckého provozu kvůli pandemii koronaviru. V dubnu se provoz meziročně snížil o více než 83 procent.

Pomoc státu má formu účelové dotace, která je určena na zajištění letových provozních a navigačních služeb, včetně letištních, ve vzdušném prostoru České republiky pro letošní rok. Peníze pro ŘLP už ministerstvo schválilo.

Jemelka v této souvislosti upozornil, že ŘLP patří mezi prvky kritické infrastruktury státu a je nutné nadále zabezpečovat jím poskytované služby letovému provozu. Zároveň podnik patří k výrazně zasaženým firmám v otázce příjmů během pandemie koronaviru. Proto ministerstvo dopravy, které je zřizovatelem podniku, ŘLP pomohlo.

Podnik se potýká s výpadkem příjmů především kvůli extrémního poklesu provozu. Vedle toho byla na příští rok posunuta i splatnost faktur od leteckých dopravců za období od března do května. Přidělení dotace by tak mělo umožnit řešení této situace. „Právě přidělení dotace umožnilo posunutí splatnosti těchto faktur a podporu leteckých dopravců tak, aby mohli rozlétat svoje flotily v momentě, kdy teď budou potřebovat peníze primárně jinde,“ podotkl mluvčí.

Omezování letového provozu začalo od února. Důvodem bylo postupné rušení letů kvůli šíření koronaviru. Nejhorší situace nastala v dubnu, od května začíná letový provoz mírně oživovat. ŘLP kvůli krizi očekává letos ztrátu až 1,2 miliardy korun, loni mělo zisk 238 milionů korun.