Pravidelná linka z Čcheng-tu do Prahy odstartuje v polovině června

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Valley-c, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Pravidelné lety z čínského města Čcheng-tu do Prahy začnou v polovině června. Na tiskové konferenci v Praze během návštěvy čínské delegace ve Středočeském kraji to řekl spolupředseda s'-čchuansko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci Jan Kohout. Zpočátku se bude létat dvakrát týdně. Zatím má Praha pravidelné letecké spojení pouze s Pekingem.

Kohout připomněl, že Čcheng-tu a Prahu již spojuje charterová linka. „Od poloviny června tohoto roku se tato linka stane pravidelná. Sichuan Airlines, respektive město Čcheng-tu, staví obrovský terminál, kterým bude obsluhovat asi 80 milionů pasažérů ročně,“ uvedl Kohout.

Podle neoficiálních informací mají lety z Čcheng-tu začít 15. června. Další letecká společnost China Eastern Airlines chce navíc spustit pravidelnou linku mezi Prahou a Šanghají. „O Šanghaji my nevíme prakticky vůbec nic. Kromě toho, že letenky se prodávají,“ uvedl generální sekretář rady Petr Hýl.

O zřízení pravidelné linky u Čcheng-tu se mluvilo několik měsíců. Aerolinkám se ale dlouho nedařilo získat povolení čínského leteckého úřadu, Sichuan Airlines jej nakonec dostaly před několika týdny. Tehdy ale ještě nebylo jasné přesné datum zahájení letů.

Časem až tři lety týdně

Kohout poukázal na to, že Sichuan Airlines létají do všech destinací od Malediv až po Japonsko včetně Austrálie. Spojení mezi Prahou a těmito oblastmi se tak výrazně zlepší. Česko se podle Kohouta stává stále populárnější pro čínské turisty. „Míří jich sem více a více a my chceme, aby navštívili nejen Prahu, ale i Středočeský kraj,“ dodal.

Podle Hýla se bude mezi Prahou a Čcheng-tu létat zpočátku dvakrát týdně a časem se předpokládá rozšíření na tři lety. Lety mezi Šanghají a Prahou budou podle dřívějšího oznámení China Eastern Airlines ve středu, pátek a neděli.

Koncem loňského září už spustil dopravce Hainan Airlines přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, hlavním městem Číny. Letos v únoru pak zamířila do Prahy první letadla Sichuan Airlines z Čcheng-tu, ale zatím jen v rámci charterových letů, tedy nepravidelných spojů.

S'-čchuan otevřel informační centrum

Ode dneška také v infocentru Středočeského kraje v Husově ulici v Praze funguje oficiální zastoupení S'-čchuanu v ČR a zároveň tam byly otevřeny kanceláře Sichuan Airlines. „Myslím, že tím významně přispějeme k rozvoji vzájemného turistického ruchu. Zastoupení Středočeského kraje v S'-čchuanu by mělo být otevřeno v průběhu června,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Zástupci S'-čchuanu si při návštěvě kraje prohlédli mimo jiné letiště v Bystřici u Benešova, kde se školí i čínští piloti, a zavítali do česko-čínské průmyslové zóny v Nymburce. Obdobná zóna má podle Kohouta vzniknout i v Číně a měla by být určena hlavně pro malé a střední podniky. Čínská delegace se má ještě v Praze setkat s řadou politiků a podle Petery by zástupce S'-čchuanu měl přijmout na Hradě i prezident Miloš Zeman.