Rekord pro největší elektrické letadlo. Ve vzduchu vydrželo téměř půl hodiny

Cessna 208B Grand Caravan

Cessna 208B Grand Caravan Zdroj: magniX

Cessna 208B Grand Caravan
Cessna 208B Grand Caravan
Cessna 208B Grand Caravan
Cessna 208B Grand Caravan
5
Fotogalerie

Největší zcela elektrické komerční letadlo Cessna 208B Grand Caravan, označované také jako eCaravan, absolvovalo ve čtvrtek 28. května svůj první let. Stroj, který neprodukuje žádné emise, odstartoval z letiště ve Washingtonu a letěl po dobu 28 minut.

Jedná se o přestavěný letoun, určený pro přepravu deseti až čtrnácti osob, který se spalovacím motorem Pratt & Whitney dokáže uletět více než 1900 kilometrů. Původní motor je však v případě elektrické varianty nahrazen novým pohonným systémem magni500 od společnosti magniX s výkonem 750 koňských sil. 

K motoru, vážícímu 132 kilogramů s 93% účinností, je přímo namontována vrtule. Během zkušebního letu nebyli na palubě žádní pasažéři, neboť firma v této fázi neřešila uložení baterií. V současném stavu je letadlo schopné uletět se čtyřmi až pěti cestujícími vzdálenost do 160 kilometrů. 

Elektrifikací letadel se zabývá se smíšenými výsledky hned několik firem. Kromě strojů s vertikálním startem, jež mohou najít uplatnění zejména v hustě obydlených oblastech, zkoumají i možnosti elektrických letounů na střední vzdálenosti. 

Celý článek najdete na webu vtm.zive.cz >>>