Ryanair má platit rekordní pokutu, firma se odvolala

Šéf Ryanairu Michael O'Leary (vlevo)

Šéf Ryanairu Michael O'Leary (vlevo) Zdroj: Boeing

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair čelí rekordní pokutě. Soud ve francouzském Aix-en-Provence vyhověl tamní správě sociálního zabezpečení, podle kterého firma nerespektovala pracovní zákon. Ryanair tak musí zaplatit 200 tisíc eur pokuty a dalších 8 milionů eur jako odškodné. Firma to odmítá.

Žaloba vytkla společnosti, že léta poskytovala služby pomocí najatých Francouzů a čtyř letadel na letišti v Marseille, ale nenahlásila tuto činnost u francouzských obchodních, sociálních a dalších úřadů, jak požaduje zákon. Přepravce, který tvrdí, že se nejednalo o podnikatelskou činnost, ale jen o údržbu letadel, se rozhodl proti rozsudku odvolat.

Aerolinky se brání tím, že podle evropského zákona mohou cizinci, pracující pro irskou společnost v letadlech registrovaných v Irsku, platit daně a sociální poplatky rovněž v Irsku.

„Společnost využívala letiště v Marseille pouze na přechodnou dobu, a vzhledem k jejímu původu by se proto na ni měly vztahovat irské zákony,“ tvrdí mluvčí irského přepravce. Letecká společnost se vůči rozhodnutí soudu odvolala.