Stavbu D11 zastavili aktivisté za tři minuty dvanáct

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

D11
Sesuv půdy na dálnici D11
Sesuv půdy na dálnici D11
Dostavba dálnice D11 u Hradce Králové
Dostavba dálnice D11 u Hradce Králové
8
Fotogalerie

Zahájení stavby úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem se opět zdrží. Hnutí Děti Země podalo rozklad proti vydanému stavebnímu povolení. Předchozí stížnosti proti stavbě se podařilo po dohodě vyřešit. V úterý to sdělilo ministerstvo dopravy.

Česká televize v úterý uvedla, že hnutí Děti Země podalo rozklad tři minuty před pondělní půlnocí, kdy měla vypršet lhůta pro podání stížností. "Došlo k napadení všech závazných stanovisek, které musí být znovu přezkoumány," sdělil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. Podle něj je také možné, že v následujících dnech může ministerstvo poštou obdržet další stížnosti.

Už dříve podalo devět spolků a fyzických osob rozklady proti úřednímu rozhodnutí ke stavbě. Stěžovatelé však vzali své námitky po dohodě zpět, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jim totiž vyhovělo v jejich požadavcích, například že vybuduje více obslužných komunikací a protihlukových stěn.

Stavba osmikilometrového úseku, která měla podle posledních odhadů ŘSD začít v srpnu, se tak opět zpozdí. "Srpen se s největší pravděpodobností naplnit nepodaří. Naším záměrem je se s rozkladem vypořádat co nejdřív a ještě letos začít stavět, ŘSD je již plně připraveno začít se stavebními pracemi," řekl Neusar.

Ministerstvo musí nyní o stížnosti informovat všechny účastníky řízení. Ti se k ní mohou vyjádřit, následně bude věc řešit rozkladová komise ministerstva dopravy.

Stavba úseku Hradec Králové - Předměřice měla nepravomocné stavební povolení vydané v červnu 2017. Loni v červenci povolení napadlo rozkladem hnutí Děti Země a také dvě majitelky některých pozemků v trase dálnice.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) pak povolení letos v březnu zrušil poté, co ŘSD vzalo zpět svou žádost o vydání stavebního povolení. Následně ŘSD o vydání stavebního povolení požádalo znovu s aktualizovanými podklady a v červnu ministerstvo dopravy vydalo druhé nepravomocné stavební povolení.

Úsek D11 z Hradce Králové do Předměřic navazuje na konec dálnice v Hradci Králové. Jeho stavba zatím nabrala více než půlroční zpoždění, původně ministerstvo uvažovalo o tom, že by stavba mohla začít loni na podzim. Na navazující úsek Předměřice nad Labem - Smiřice silničáři pravomocné stavební povolení mají a úsek Smiřice - Jaroměř už ŘSD začalo v dubnu stavět.

Dálnice D11 z Prahy na polské hranice se začala stavět v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3.