Vystěhování je nepředstavitelné, řada lidí nemá kam jít, varuje družstvo klientů H-Systemu

Klienti zkrachovalé firmy H-System před v jednací síni začátkem projednávání jejich případu 8. ledna u Městského soudu v Praze (2015)

Klienti zkrachovalé firmy H-System před v jednací síni začátkem projednávání jejich případu 8. ledna u Městského soudu v Praze (2015) Zdroj: CTK

Byty v Horoměřicích u Prahy, které obývají klienti H-Systemu, musejí být do měsíce vyklizeny. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Stavební družstvo Svatopluk, které část klientů utvořila, ale verdikt vnímá jako šokující, lidé se z družstevních bytů odmítají odstěhovat. Na jiné bydlení nemají peníze, řekli ČTK. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta, se budou snažit bojovat všemi prostředky.

"Jsem zvědavý, jak to bude probíhat. Nedokážu si představit, jak k vystěhování dojde," uvedl dopoledne v České televizi za bytové družstvo Martin Junek. 

Junek argumentuje, že dané nemovitosti řada klientů H-Systemu dostavěla v aktivním věku, nyní se ale pomalu blíží do věku důchodového. "Nemají teď kam jít ani sílu se odstěhovat. Dovedu si ale představit, že někteří z nich stavbu v nějakém emočním záchvatu zbourají," doplnil Junek.

O dalších krocích se bude družstvo radit se svými právníky. Podle Junka se chce družstvo co nejdříve sejít s brněnskou právní kanceláří Indra, Šebesta, Kincl. "Já teď jedu do Horoměřic, abych se sešel s těmi lidmi. Mohou propadnout emocím," řekl Junek ČTK. Zda se družstvo obrátí na Ústavní soud, nechtěl předjímat. V minulosti se družstevníci obrátili na Evropský parlament, který jim podle Junka po dvou letech odpověděl, že do věci nemůže vstupovat. Vystěhování 60 rodin ale Junek považuje za nesmyslné.  

Obyvatelé dotčených domů ČTK řekli, že za 25 let si z holostaveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz. "Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce konkurzní podstaty pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A pan Monsport řekl: žádný prodej, oni odtamtud vypadnou," řekla jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé tenkrát snažili zachránit rozestavěné domy. "Nás bylo 1000 klientů, kteří tady vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší naši reprezentnanti, politici za tím stáli, tam to vypadalo, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze," řekl Junek. Podle něj tak vzniklo družstvo Svatopluk, které rozestavěné domy dokončovalo.

Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné.

Podle NS šlo družstvo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. Mělo pouze předběžnou domluvu s tehdejším konkurzním správcem o dostavbě a následném prodeji za pevně stanovenou cenu.

Riziko podle NS nelze přenášet na ostatní konkurzní věřitele, kteří zákonná pravidla o zpeněžování majetku neporušili. Peníze po odprodeji se rozdělí mezi všechny věřitele. Pohledávky za H-Systemem jsou přes dvě miliardy korun, uvedl Krčmář.