Ve Velenicích opraví unikátní německou parovku

Ve Velenicích opraví unikátní německou parovku

Ve Velenicích opraví unikátní německou parovku Zdroj: Jan Sindelar

Ve Velenicích opraví unikátní německou parovku
Ve Velenicích opraví unikátní německou parovku
2
Fotogalerie
Zaměstnanci železničních dílen firmy Legios v Českých Velenicích dostanou opět příležitost potvrdit svou pověst na slovo vzatých fachmanů přes drážní historii.

V půlce listopadu do městečka na hranicích s Rakouskem doputovala k opravě ojedinělá sada 14 vozidel společnosti Grand Express European. Konkrétně jde o německou parní lokomotivu z přelomu třicátých a čtyřicátých let, o deset let mladší elektrickou lokomotivu a 12 historických luxusních vagonů, které mohou být k vidění například na Orient Expressu.

„Vozy jsou koncipovány jako luxusní hotel na kolejích, mají jídelní a ubytovací část, v těchto vozech se nachází i původní vybavení, jako třeba keramika, stříbrné příbory a podobně,“ uvedla Barbora Maroušková z marketingu Legiosu.

Velký zájem ale budí především lokomotiva, která se díky svému opláštění vymyká běžné představě o železniční babičce. Notně futuristický vzhled ji spíše řadí do sci-fi románů Julese Verna. Stroj vyrobila berlínská firma Schwarzkopf; podle Marouškové jde přitom o jednu ze dvou dochovaných lokomotiv tohoto typu, druhá se nachází v muzeu. Zajímavostí je i to, že lokomotiva jezdí na mazut a nikoliv na uhlí.

Zatím ale není jasné, co se s unikátní soupravou bude ve Velenicích přesně dít. „Co se týká rozsahu opravy, termínu, dokončení a finančního objemu, aktuálně se o tom všem jedná a připravuje se smlouva,“ doplnila Maroušková.

Dílny v Českých Velenicích mají dlouhou tradici renovací historických vlaků. Už v roce 1970 se tady ujali slavné parovky Mikádo, následovala řada dalších tuzemských i zahraničních parních strojů. Z nich vyčnívá například parní vůz Komarek z počátku dvacátého století, který dnes čas od času roztopí v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka. Renovací ve Velenicích prošel i salonní vagon prezidenta Masaryka, vznikly zde i kopie rakousko-uherského císařského vlaku Majestic Imperator.