Vlastník britské pošty zvažuje převzetí Zásilkovny, zaplatil by až 500 milionů eur

Simona Kijonková, Zásilkovna

Simona Kijonková, Zásilkovna Zdroj: E15 Michael Tomeš

Společnost International Distribution Services (IDS), vlastník britské pošty Royal Mail, zvažuje nabídku na mateřskou společnost české doručovací služby Zásilkovny. Za společnost Packeta by nabídl až 500 milionů eur, píše deník The Times. Největším akcionářem IDS je společnost Vesa Equity Investment, která patří Danielovi Křetínskému a Patriku Tkáčovi.

Aktuální kolo nabídek se uzavírá v pátek, píše britský list. IDS čelí silné konkurenci, mezi dalšími zájemci má být například britská investiční společnost Advent International, zájem má také Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce. O Packetu se uchází rovněžfamily office R2G Oldřicha Šlemra a Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, zakladatelů Avastu. Ti se ve svém akvizičním úsilí spojili s jedním z největších fondů světa, britskou společností CVC Capital. Křetínský pak o Packetu projevuje zájem i prostřednictvím svého Energetického a průmyslového holdingu.

O prodeji Zásilkovny se hovoří od letošního jara. Po třinácti letech se akcionáři rozhodli, že začnou jednat o příchodu nového investora do společnosti.

„Dosud jsme si rozvoj a expanzi financovali z vlastních zdrojů. Narostli jsme ale do velikosti, kdy vyšší úroveň investic může zrychlit růst firmy. Chceme se tak podívat na možnost získat finanční prostředky a know-how pro další rozvoj i z jiných zdrojů,“ vysvětlila v květnu šéfka Zásilkovny Simona Kijonková na sociální síti Linkedin.

Společníků Packety je šest: Simona Kijonková a její manžel Jaromír Kijonka drží 48,6 procenta, druhý největší podíl má společnost Notino Michala Zámce s 21 procenty. Po deseti procentech firmy vlastní bývalý programátor firmy Lukáš Bílek a podnikatel Martin Kukačka. Zbývající podíly drží Štěpán Chytka a jednatel společnosti Petr Vytiska.

Křetínského a Tkáčova Vesa Equity Investment dlouhodobě svůj podíl v IDS navyšuje. Podle posledního hlášení pro londýnskou burzu drží společnost v majiteli Royal Mail přes 27 procent.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.