Whisky z Česka dobývá jeden z největších trhů s alkoholem

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu a.s.

Letošní rok je pro žitnou whisky z Palírny U Zeleného stromu úspěšný. Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve je stále oblíbenější u českých zákazníků, oslavila úspěch na světové degustační soutěži The Spirits Business World Whisky Masters 2022 a v neposlední řadě doslova dobývá Indii, jejíž trh s alkoholem je jedním z nejrychleji rostoucích na světě.

V Indii konzumuje alkohol jen asi 27 % mužů a 1,6 % žen z 1,32 miliardy obyvatel a samotný prodej alkoholu je zde velmi specifický. V každém ze států se řídí trochu jinými pravidly, prodává se pouze ve specializovaných obchodech, tzv. liquor stores, a různí se i věková hranice pro jeho prodej. Přesto se v Indii zvýšila spotřeba alkoholu od roku 2017 o třetinu. „Indický trh s lihovinami je jedním z nejrychleji rostoucích na světě, a co se týká velikosti, zaujímá 4. místo světového žebříčku a zaostává pouze za Čínou, USA a Japonskem. Jeho hodnota činí 35 bilionů amerických dolarů,“ přibližuje situaci na indickém trhu manažerka exportu v Palírně U Zeleného stromu Martina Ďásková, která má na starosti vývoz tuzemských produktů právě na indický trh.

Palírna U Zeleného stromu a.s.

V Indii je whisky oblíbená

Co se týká nejpreferovanější lihoviny, je jí whisky, což dokazuje velká poptávka. Během léta dopravila Palírna U Zeleného stromu do oblasti Nového Dillí v severní Indii, kde žije 20 milionů lidí, a do státu Harijána, který čítá 29 milionů lidí, již několikátý kontejner s whisky Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve s jedinečnou chutí a vůní jemné vanilky, hřejivého ovoce a medu v kombinaci s tóny ostružin a pepře. „V další fázi chceme expandovat do pátého největšího indického státu Uttarpradéš, který čítá 213 milionů obyvatel, do Čandígarhu s 1,2 milionu obyvatel, severozápadního státu Paňdžáb s 30 miliony obyvatel a západního státu Maháráštra, kde žije 124 milionů obyvatel,“ nastiňuje další rozvoj expanze Martina Ďásková.

Palírna U Zeleného stromu a.s.