Americká banka Morgan Stanley je na rekordu. Loni zvýšila zisk i výnosy

Morgan Stanley (ilustrační foto)

Morgan Stanley (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Morgan Stanley (ilustrační foto)
Ilustrační foto (ilustrační foto)
Goldman Sachs (ilustrační foto)
Wells Fargo (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Americká banka Morgan Stanley loni vykázala rekordní zisk i výnosy. Čistý zisk zvýšila o 3,4 procenta na devět miliard dolarů (203,1 miliardy korun), výnosy o 3,3 procenta na 41,4 miliardy dolarů. Banka uvedla, že v závěru roku jí ke zlepšení hospodaření pomohly zejména velmi dobré výsledky obchodů s dluhopisy.

Ve čtvrtém čtvrtletí banka zvýšila čistý zisk o 46 procent 2,2 miliardy dolarů, výnosy vzrostly o 27 procent na 10,86 miliardy dolarů. Jak zisk, tak výnosy přitom byly vyšší, než očekávali analytici, poznamenal ekonomický list The Wall Street Journal.

Vedle obchodů s dluhopisy bance ve čtvrtém čtvrtletí pomohly také služby upisování. Výnosy z prodeje a obchodování stouply o 28 procent na 3,19 miliardy dolarů tržby z obchodování s dluhopisy se více než zdvojnásobily. Výnosy divize investičního bankovnictví, kam spadají i poradenské služby, vzrostly o 11,2 procenta, hlavně díky vyššímu zájmu o vydávání nových dluhopisů a akcií.

Morgan Stanley je poslední z velkých amerických bank, která oznámila výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. To bylo poznamenáno dopady snížení úrokových sazeb ve Spojených státech a globálním napětím. Bankám JPMorgan Chase & Co a Citigroup se podařilo tímto obdobím úspěšně proplout, konkurenčním Goldman Sachs Group a Wells Fargo však zisk klesl, zejména kvůli vysokým právním poplatkům.