Americké úřady vyšetřují transakce ruských klientů Deutsche Bank

Sídlo Deutsche Bank

Sídlo Deutsche Bank Zdroj: ctk/ap

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje obchody, které jménem ruských klientů uskutečnil německý finanční ústav Deutsche Bank, řekl nejmenovaný zdroj agentuře Reuters. Transakce prý mají hodnotu několika miliard dolarů. Deutsche Bank se k věci odmítla vyjádřit, podle zdrojů citovaných americkými médii úřad zkoumá obchody s akciemi, při kterých se mohly přesouvat peníze z Ruska bez informování úřadů.

Úředníci amerického ministerstva požádali největší německou banku o informace k těmto obchodním transakcím. Ty operace s sebou totiž nesly použití amerického dolaru, uvedl zdroj Reuters.

Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje v pondělí uvedla, že americké ministerstvo spravedlnosti zkoumá obchody, při kterých ruští klienti Deutsche Bank kupovali akcie v rublech a pomocí souběžně probíhajících úkonů v Londýně zároveň nakupovali stejné akcie v amerických dolarech. Tím se prý přesouvaly prostředky z Ruska bez informování úřadů.

Špinavých šest miliard?

Oddělení finančních služeb (DFS) státu New York podle zdroje Reuters v červenci požádalo Deutsche Bank o podrobné informace k transakcím některých jejích klientů v Rusku, při kterých se prý mohly prát špinavé peníze. Objem těchto úkonů by prý mohl překračovat šest miliard dolarů (148 miliard korun).

Deutsche Bank v nedávné výsledkové zprávě za druhé čtvrtletí uvedla, že vyšetřuje obchodování s akciemi, které prováděli její klienti v Londýně a v Moskvě. Objem těchto obchodů byl prý „značný“.