Analytici: Výnosy dluhopisů budou letos nízké, sníží to náklady na dluh

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: Tomas Novak/Euro

Výnosy z desetiletých tuzemských státních dluhopisů by se měly letos pohybovat na velmi nízkých úrovních kolem jednoho procenta. Vyplývá to z odhadů analytiků. Vývoj by tak měl podle ekonomů navázat na loňský rok, kdy výnosy rekordně klesly pod jedno procento. Česko si tak nyní společně s Německem půjčuje nejlevněji z celé EU.

Pokles výnosů u dluhopisů značí obecně důvěru investorů v tyto cenné papíry a zároveň to snižuje náklady na financování vládního dluhu. Výnosy desetiletého českého vládního dluhopisu se aktuálně pohybují mírně pod hranicí 0,60 procenta. Ke konci loňského roku byly na 0,67 procenta, zatímco před rokem na 2,2 procenta. Výnosy desetiletých dluhopisů patří mezi ukazatel dlouhodobých úrokových sazeb, který je jedním z požadavků na přijetí eura.

„Výnos z desetiletých českých dluhopisů se podle našeho názoru bude pod úrovní jednoho procenta pohybovat po celý rok 2015,“ uvedl například hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. Zásadní změnu ve výnosech dluhopisů letos neočekává ani hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Pro rok 2015 nečekáme žádné výrazné vnější tlaky na růst výnosů českých vládních dluhopisů. Jinými slovy, výnosy německých vládních dluhopisů, což je velmi důležitý vnější faktor, pravděpodobně zůstanou na velmi nízkých úrovních,“ uvedl.

České státní dluhopisy jsou oblíbené i mezi bankami

Navíc loni podle Jáče pozitivní vliv měla i skutečnost, že kombinace silnějšího růstu HDP a nižších nákladů na financování dluhu vedla k nižšímu než schválenému schodku státního rozpočtu. „Ministerstvo financí navíc pružně využívá disponibilní peněžní prostředky v rámci státní pokladny, což také přispívá k poklesu výnosů českých vládních dluhopisů,“ uvedl.

Navíc české státní dluhopisy jsou podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera kvůli novým regulatorním pravidlům oblíbené bankami. „To samozřejmě zvyšuje jejich ceny, tedy snižuje jejich výnosy. ČR tak patří mezi země s nejvyšším podílem domácích vládních dluhopisu na aktivech bankovního sektoru,“ upozornil. Další faktor, který podle něj přispívá k dalšímu poklesu výnosů, je i nižší potřeba vlády tyto dluhopisy vydávat, tedy pokles nabídky těchto cenných papírů.

Loňský rok byl pro české dluhopisy úspěšný

Uplynulý rok byl přitom podle analytika Komerční banky Marka Dřímala pro české dluhopisy velmi úspěšný. „Snižoval se i rozdíl mezi výnosem německých a českých dluhopisů. Zde hrály roli české domácí faktory - pokračující poptávka především domácích finančních institucí a zároveň nízká nabídka dluhopisů, především ve druhé polovině roku,“ uvedl.

Seidler upozornil, že kromě samotného poklesu výnosů klesaly loni rozdíly (tzv. spready) mezi českými a německými dluhopisy. „Průměrný spread u desetiletého dluhopisu poklesl z 0,6 procentního bodu na počátku roku 2014 k nulovým, a ojediněle až k záporným, spreadům,“ uvedl.