Bankéři se ani letos bonusů nedočkají

Byl u toho. Lloyd Blankfein (vpravo) zažil v Goldman Sachs ještě
štědré časy

Byl u toho. Lloyd Blankfein (vpravo) zažil v Goldman Sachs ještě štědré časy Zdroj: Reuters

Americká investiční banka Goldman Sachs vyplatila v roce 2007, kdy se ekonomický růst hnaný levnými půjčkami zdál nezastavitelný, svému šéfovi Lloydu Blankfeinovi 54 milionů dolarů. Nyní opět nastavuje trend pro celý sektor. Tentokrát však v bankách zbývá pro zaměstnance stále méně. O to více peněz banky směřují k akcionářům.

Investiční divize největších amerických a evropských bank vydaly za prvních devět měsíců roku na mzdové náklady 39 procent tržeb, loni to za stejné období bylo 42 procent a před finanční krizí dokonce 50 procent. Samotná Goldman Sachs za první tři čtvrtletí letošního roku vyčlenila na zaměstnance 41 procent svých výnosů. Je tak sice nad průměrem trhu, ale pro ni samotnou je to nejnižší hodnota od vstupu banky na burzu v roce 1999.

Růst tržeb řady bank rozpoutal mezi bankéři očekávání vyšších bonusů. Ty byly s vypuknutím finanční krize velmi omezeny, většinou na zaměstnanecké akcie, které nelze několik let prodat. Hotovostní odměny téměř vymizely.

Banky ještě více omezí náklady na zaměstnance

Očekávání zaměstnanců se ale nenaplní. Banky se naopak chystají omezit náklady na zaměstnance, protože čelí tlaku investorů, aby zvýšily zisk a především rentabilitu vlastního kapitálu bank. Tento ukazatel je u pěti největších bank na Wall Street nyní pod deseti procenty. Nedosahuje tak ani poloviny předkrizových hodnot.

„Někdo bude zklamaný,“ řekl Bloombergu Joe Jolson, zakladatel a ředitel JMP Group, investiční banky sídlící v San Francisku. Zatím se zdá, že těmi zklamanými budou právě bankéři, kteří reálné novoroční bonusy v hotovosti již přes pět let neviděli. Podle zářijového průzkumu serveru eFinancialCareers. com, kterého se účastnilo na pět tisíc pracovníků v bankovnictví z Austrálie, Hongkongu, Německa, Singapuru, Spojených států, Velké Británie a Blízkého východu, více než polovina bankéřů letos očekává vyšší výdělek něž loni.

Banky zatím ale zvyšují spíše výplatu peněz investorům. Goldman Sachs nedávno zvýšila čtvrtletní dividendu na 55 centů, což představuje 57procentní nárůst od začátku loňského roku. Mezi lety 2006 a 2012 banka dividendu nezvýšila ani jednou. Naopak průměrné náklady na zaměstnance klesají. Za prvních devět měsíců roku o pět procent u Goldman Sachs a o 4,8 procenta u JP Morgan Chase.