Banky marně čekají na 46 miliard. Pandemie o třetinu nafoukla nesplácené firemní půjčky

V ČSOB objem nesplácených firemních úvěrů roste, ale méně, než banka čekala

V ČSOB objem nesplácených firemních úvěrů roste, ale méně, než banka čekala Zdroj: Profimedia

Česká spořitelna letos očekává až pět procent nesplácených firemních úvěrů
Komerční banka stejně jako další banky vytvořila už loni masivní rezervy na úvěrové ztráty
Firmy z branže ubytování a stravování nesplácí takřka 13 procent svých půjček
4
Fotogalerie

Českým bankám loni podstatně přibylo půjček, které jejich firemní klienti přestali splácet. Koncem prosince tak musely řešit s podniky problémové půjčky v objemu 46,6 miliardy korun, to je o téměř třetinu více než na počátku loňského roku a nejvíce od srpna roku 2017. Největší potíže se splácením měly kvůli pandemickým uzavírkám ekonomiky před silvestrem firmy z branže ubytování a stravování, kde banky čekaly marně na splácení v případě téměř 13 procent všech půjček poskytnutých sektoru. Hovoří o tom poslední statistiky České národní banky.

„Podle očekávání došlo po ukončení moratoria k nárůstu nesplácených úvěrů, a to zejména ve firemním segmentu. Absolutní nárůst objemu nesplácených úvěrů jen za poslední čtvrtletí loňského roku ve výši kolem devíti miliard korun byl největší minimálně od roku 2005,“ uvádí ekonom poradenské společnosti Deloitte Roman Lux.

Statistiky špatných úvěrů byly po většinu loňského roku zkreslené, neboť jejich součástí nebyly až do počátku listopadu půjčky podléhající splátkovým prázdninám, takzvanému moratoriu. Čísla tak začala narůstat až v samém závěru loňského roku. Krom ubytování a stravování mírně i v průmyslu či v byznysu pronajímatelů a obchodníků s nemovitostmi.

Rezervy zatím jsou

Nesplácených úvěrů je přesto zatím podle všeho méně, než činí objem peněz, který si banky během roku na tyto potenciální ztráty daly stranou. Banky totiž podle statistik regulátora vytvořily během loňského roku rezervy v objemu bezmála 17 miliard korun, a to převážně koncem prvního pololetí a v samotném závěru loňského roku. Nesplácených úvěrů v ekonomice ovšem během roku přibylo jen v objemu kolem 11,2 miliardy korun.

„Lze očekávat, že podíl nevýkonných úvěrů poroste. Až letos se plně projeví zhoubný vliv pandemie na některá obzvlášť zasažená odvětví. Dno kreditního cyklu teprve nastane,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Podle odhadu ekonoma UniCredit Patrika Rožumberského se letos podíl špatných půjček přehoupne mírně přes pět procent. Obdobné odhady zaznívají i od lídrů trhu.

„Koncem roku jsme zaznamenali růst objemu firemních úvěrů v selhání, zejména u klientů v oblasti služeb. S ohledem na aktuální situaci se jedná o významně nižší objem, než jsme v průběhu pandemie COVID-19 očekávali,“ říká například Patrik Madle z ČSOB. Velcí bankovní hráči očekávají, že se balík problémových firemních půjček oproti normálu letos zhruba zdvojnásobí.

„Před pandemickou krizí procento nesplácených úvěrů reprezentovalo méně než dvě procenta z celkového úvěrového portfolia a není vyloučeno, že v letošním roce podíl nesplácených úvěrů nepřekročí čtyři až pět procent,“ uvádí Filip Hrubý z České spořitelny.

Dopad na výsledky

I letos tak nárůst špatných úvěrů podstatně promluví do bankovních výsledků. „Předpokládám, že letos opravné položky sníží bankám zisk zhruba ve stejném objemu jako loni,“ uvádí ekonom UniCredit Patrik Rožumberský. Celkem firmy koncem roku nesplácely 4,15 procenta všech svých dluhů.

Ještě na počátku loňského roku mířil stejný ukazatel jen k 3,1 procenta, což bylo ovšem z hlediska české finanční historie vůbec nejpříznivějším číslem týkajícím se splátkové disciplíny tuzemských firem. Během velké finanční krize vystoupal podíl nesplácených firemních půjček během roku 2010 na své dosavadní historické maximu mírně převyšující devět procent.