Záplava bankovních dividend letos Česko nečeká. ČNB podrží přivřené kohouty

Žádné stamiliardy se letos nikam vyplácet nebudou, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Žádné stamiliardy se letos nikam vyplácet nebudou, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká spořitelna posílala mateřské Erste Bank celý zisk.
ČSOB dříve vyplácela na dividendách takřka devadesát procent zisků.
Komerční banka za standardního stavu vyplácela na dividendách přes šedesát procent zisků.
Žádné stamiliardy se letos nikam vyplácet nebudou, říká guvernér ČNB Jiří Rusnok.
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
7
Fotogalerie

Ani letos zřejmě akcionáři domácích bank nedosáhnou na větší část dividend z více než stomiliardových zisků nahromaděných v tuzemských finančních domech za poslední dva roky. Banky mají sice podle odborníků bohaté rezervy, ale centrální banka avizovala, že investory včetně zahraničních matek domácích bank nečeká letos dividendově tučný rok.

ČNB loni kvůli pandemii doporučila bankám nevyplácet dividendu s ohledem na zachování dostatečných zdrojů pro krizové období.

„Žádné velké vyplácení dividend letos nebude. Nějaké se v případě některých bank objevit mohou, žádné stamiliardy se ale nikam vyplácet nebudou. Je to úplně něco jiného, než na co jsme byli z pohledu výplaty dividend zvyklí v minulosti, nejsme v normálním módu,“ uvedl pro deník E15 guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Už loni doporučila Evropská rada pro systémová rizika, aby banky v eurozóně vyplatily na dividendách maximálně patnáct procent zadržených zisků. ČNB už dříve připustila, že tento poměr bude vodítkem pro její rozhodování i v Česku, přestože toto číslo pro ni není závazné. Jednání s bankami ale mají být individuální.

„I kdyby to ale teoreticky bylo 15 procent, a může to být o něco méně i o něco více, to teď nejsme schopni říct, tak jsme někde na dvaceti miliardách korun za sektor,“ dodává Rusnok. To by znamenalo i přes absenci loňské výplaty dividendově nejhubenější rok přinejmenším od roku 2013.

V dobré kondici

Velké české banky přitom v posledních letech vyplácely na dividendách rozhodující část zisků od zhruba 65 procent v případě Komerční banky přes takřka 90 procent u ČSOB až po sto procent v České spořitelně. Naposledy přitom tuzemské banky vyplácely v roce 2019, a to celkově kolem 34 miliard korun. Vůbec nejvíc to bylo v roce 2015, kdy tuzemské banky poslaly investorům na dividendách přes 54 miliard korun.

Podle ekonomů jsou české banky v tak dobré kondici, že by zvládly výplatu dividend v rozsahu předkrizových let. „ČNB bankám určitě nedovolí vyplatit všechno, ale předpokládám, že svolí k výplatě vyššího podílu zisků než v eurozóně,“ domnívá se analytik J&T Banky Milan Lávička s tím, že tuzemské banky mají nadbytek kapitálu a vysoce překračují požadavky, které na ně v tomto směru klade regulátor.

„Výše dividendy bude výsledkem negociace, scénářů, čísel a přesvědčivosti jednotlivých bank směrem k ČNB,“ zdůrazňuje ekonom poradenské společnosti KPMG a exbankéř ČNB Mojmír Hampl.

Čekání na čísla

Jednotlivé banky své dividendové ambice nekomentovaly, vesměs ovšem z důvodu blížícího se oznámení hospodářských výsledků, a tudíž informačního embarga. „Máme na desátého února naplánované výsledky a toto téma bude určitě na pořadu dne, ale do té doby se k tomuto dotazu vyjádřit nemůžeme,“ říká například mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Situace by se mohla změnit v závěru roku. „Očekávám, že v průběhu druhého pololetí dojde k úplnému zrušení restrikcí týkajících se dividendové politiky. Peněžní ústavy pak zřejmě vyplatí mimořádné dividendy v závěrečném kvartálu letošního roku,“ dodává ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. V závěru loňského roku to naznačila i Evropská centrální banka, když oznámila, že banky budou moci výplatu obnovit, ovšem jen pokud doloží, že jejich finanční rozvaha ustojí výpadky způsobené pandemií.