Banky na Ukrajině? Banky po náletu

Ukrajinská hřivna

Ukrajinská hřivna Zdroj: Profimedia.cz

Jen co Ukrajincům vysvitla naděje na dohodu s Moskvou o jakž takž únosném uspořádání věcí stran holé existence jejich země, přihlásily se s novou silou staré problémy s penězi. Bankovní sektor „zůstává nejslabším článkem ukrajinské ekonomiky“, citoval v září list International Business Times studii mezinárodní poradenské společnosti Capital Economics.

Jen letos nastoupilo oficiální cestu k likvidaci 18 ukrajinských finančních domů. Ostatní banky se pohybují na hraně požadavků kapitálové přiměřenosti. Téměř polovina úvěrů splácených v hřivnách byla poskytnuta zejména domácnostem v cizích měnách, takže hrozí riziko podle maďarského vzorce: pokles domácí měny je neúměrně prodražuje.

V zemi je - především kvůli de facto válce s Ruskem - stále citelnější nedostatek zahraničních měn.

Zlá předpověď

Na konci září ještě přituhlo. Centrální banka začala vydávat jednu špatnou zprávu za druhou. Jako temné varování zněl oficiální odhad guvernérky Valerije Gontarevové, že devět z 15 největších ukrajinských bank bude během následujících tří let potřebovat kapitálovou vzpruhu.

Gontarevová odmítla říci, které banky by to měly být; ujistila pouze novináře, že mezi nimi nebude žádný z ústavů magnáta Olega Bachmaťjuka, původně velkoobchodníka s vejci. List Kyiv Post logicky odhaduje, že mezi nimi naopak budou ty, které mají nejnižší poměr kapitálové přiměřenosti: Finance & Credit Bank, Privat Bank a Ukrsocbank, u nichž se tento údaj pohybuje mezi deseti a 11 procenty.

Banky prý nemají problémy

Aby situaci ještě nezhoršila, dala si guvernérka Gontarevová záležet, aby zdůraznila, že to neznamená, že by tyto banky měly v současné době problémy. Injekce, již se chystá bankám poskytnout, však celkem čítá kolem 7,5 miliardy dolarů, což se rovná zhruba polovině kapitálu všech 15 největších ukrajinských bank dohromady.

„Nemáme přesné informace o tom, jak konzervativně bude centrální banka k výsledkům svých zátěžových testů přistupovat, ale ta částka se jeví opravdu vysoká,“ komentoval to analytik Alexander Parašij ze společnosti Concorde Capital. Jinými slovy, guvernérka očekává rozsáhlý finanční masakr.

Zprudka nahoru i dolů

Jeho první dějství už možná načala jedna z řečené patnáctky, Delta Bank. Ústav, jejž ze 70 procent vlastní ostrý hoch Mykola Lagun (vlastní ještě tři další banky) a ze 30 procent americká skupina Cargill, byl posledních šest let mimořádně úspěšný -z 35. mís ta mezi ukrajinskými bankami v roce 2008 se vyšplhal až na loňské čtvrté.

Spekulace, že přes Deltu financují svoje kšefty lidé kolem prezidenta Viktora Janukovyče, se nikdy neprokázaly. Zato se vědělo, že banka skupuje krizí zlevněná bankovní aktiva napravo nalevo, čímž si otvírá dveře ke štědrému financování ze strany centrální banky, přičemž jí ručí týmiž aktivy, na jejichž pořízení si půjčuje.

Během třetího zářijového týdne citoval finanční server FinMaidan výrok majitele banky Laguna o tom, že Delta byla jednou ze dvou bank, jež obdržely od centrální banky „stabilizační platbu“ ve výši 150 milionů dolarů; tou druhou měla být Privat Bank, největší finanční ústav v zemi. Zdroj blízký centrální bance to však časopisu Business New Europe popřel, stejně jako mluvčí Privat Bank.Minulý týden pak Delta omezila hotovostní výběry z bankomatů na 185 dolarů denně.

Vyšlo najevo, že během letošního roku si její klienti až do konce srpna vybrali 30 procent vkladů a v září se tempo ještě zvýšilo. Na konci září také Deltě přes centrální banku neprošlo plánované převzetí řecké banky Eurobank za 90 až 95 milionů dolarů. Souvislost s obtížemi je nabíledni, ačkoli ji žádná ze zúčastněných stran nepotvrdila.

Miliardoví veksláci

Aby špatných zpráv nebylo málo, potvrdila centrální banka to, o čem média spekulovala již rok: že jiný ústav, Akta Bank, sloužil k masovému financování černé ekonomiky a zejména obchodu s cizími měnami. V letech 2012 až 2014 mělo přes Akta Bank za tímto účelem projít zhruba šest až sedm miliard dolarů, tedy zhruba deset procent veškerých valut, které na Ukrajině jsou. Centrální banka coby regulátor bez dalšího vysvětlení letos v červnu Akta Bank zavřela.

To jen zesiluje tlak na hřivnu, o jejíž osud se centrální banka obává natolik, že letos na jaře například uložila exportérům povinnost prodávat jí sto procent valutových tržeb (namísto původních 50). Když vyšlo najevo, že exportéři kvůli tomu platí co nejpozději a stav valutových rezerv to v praxi ještě snižuje, snížila banka svůj požadavek na 75 procent. Jestli to všechno bude mít v nerovném boji s finančními strázněmi úspěch, se dozvíme nejpozději do tří let, během nichž by se měla předpověď guvernérky Gontarevové vyplnit.

Žebříček nejohroženějších ukrajinských bank podle miliard hřiven, které si jejich klienti za loňský rok vybrali
First Ukrainian International Bank 4100
Delta Bank 2800
UkrSibbank 2600
Privat Bank 2500
Ukrsocbank 150
VTB 1100
Nadra Bank 1000
Prominvestbank 700

Zdroj: Forbes