Banky se nepoučily, makléře nutí dál riskovat, varoval ex-bankéř Adoboli

Kweku Adoboli, manažer

Kweku Adoboli, manažer Zdroj: ctk

Bývalý makléř Kweku Adoboli, který nepovolenými transakcemi připravil největší švýcarskou banku UBS o 2,3 miliardy dolarů (zhruba 56 miliard korun), varoval, že v budoucnosti může dojít k dalším podobným případům. Banky totiž podle něj dál tlačí na své obchodníky, aby za každou cenu vytvářeli zisky.

Adoboli, který dříve pracoval v londýnské kanceláři UBS, byl v listopadu 2012 odsouzen za podvody na sedm let. Ve vězení si odseděl zhruba polovinu trestu a loni v červnu byl propuštěn na svobodu. Ztráta, kterou způsobil, byla největší ztrátou z neoprávněných obchodů v historii britského bankovnictví. Adoboli při svých transakcích výrazně překračoval povolená rizika, což zakrýval fiktivními zajišťovacími obchody.

„Domnívám se, že by se to rozhodně mohlo stát znova,“ uvedl Adoboli v rozhovoru s BBC. „Mladí lidé a bývalí kolegové, se kterými jsem mluvil, stále čelí stejným problémům, stejným konfliktům, stejnému tlaku na dosažení výsledků bez ohledu na okolnosti,“ dodal.

Adoboli během soudního protestu prohlašoval, že všechny jeho kroky měly za cíl zajistit UBS zisk a byly v souladu s firemní kulturou. Porota však odmítla tvrzení, že makléř měl nevyslovený souhlas nadřízených k porušování pravidel za účelem tvorby zisku.

Šestatřicetiletý Adoboli má nyní zakázánu placenou práci ve finančních službách, o svých zkušenostech však zdarma mluví na různých konferencích. Adoboli žije v Británii od 12 let. Nemá ale britské občanství a snaží se nyní vyhnout své deportaci do rodné Ghany. Adoboliho příznivci spustili sbírku, která má pomoci jeho boj proti deportaci financovat a která zatím vynesla 14 446 liber (zhruba 460 tisíc korun), napsala agentura Reuters.