Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět cílí Equa bank: pokud k ní přejdete se svým úvěrem, dostanete 1500 korun jako „odškodné“ za úvěrové poplatky zaplacené minulému věřiteli. A to i tehdy, pokud jste ve skutečnosti nic takového neplatili.

„Klienti bank, kteří platí nebo platili své bance poplatky za vedení spotřebitelského úvěru, mají nyní šanci získat své peníze zpět, a to bez jakýchkoliv soudních sporů. Stačí, když si svůj stávající spotřebitelský úvěr převedou k nám, “ oznámili na tiskové konferenci zástupci Equa bank. Každý nový klient, který převede na RePůjčku od Equa svůj spotřebitelský úvěr ve výši 30 až 600 tisíc korun, ze kterého už zároveň splatil minimálně jednu splátku, totiž od Equa bank dostane 1500 korun. Ty mu banka vyplatí na účet nejpozději do třetího týdne po načerpání úvěru.

Právě patnáct set korun podle banky představuje průměrnou částku, kterou klienti původnímu věřiteli zaplatili na poplatcích za vedení úvěrového účtu před refinancováním. „Vycházíme z toho, že průměrný poplatek činil 49 korun měsíčně a průměrná doba trvání převedeného úvěru byla 30 měsíců. Zájem o refinancování půjček v poslední době významně roste. Klienti si čím dál více uvědomují, že převedením úvěru k jiné bance mohou významně ušetřit jak na úrokové sazbě, tak na poplatcích. Věříme, že tímto krokem stávající trend ještě podpoříme,“ vysvětluje ředitel úvěrových produktů Equa bank Ondřej Hák.

Banka se chytrým marketingovým fíglem rozhodla využít atraktivní mediální téma a finančním bonusem přilepšit klientům, kteří si budou refinancovat úvěr právě u ní. Pro získání 1500 korun totiž není podmínkou, aby nový klient u dřívějšího poskytovatele půjčky nějaké poplatky za vedení úvěru skutečně platil. Zkrátka stačí, když si u Equa bank sjedná RePůjčku. To každopádně ukazuje, že je stále prostor nejen pro chytlavé marketingové akce, ale nakonec i pro snižování úrokových sazeb spotřebitelských úvěrů.

Přitom jedním z refrénů loňského léta a podzimu, tedy doby kdy se za velkého tartasu rozjel boj proti poplatkům za vedení úvěrového účtu, bylo tvrzení, že pokud si banky nebudou moci přijít na své na poplatcích, o to výš poženou úroky. To jsme mohli slýchat i z úst zástupců bank, které se nerady pod tlakem veřejného mínění zmiňovaných poplatků u nových úvěrových produktů zříkaly. Jenže – kromě čerta nespí nikdy taky konkurence: „Zástupci těchto bank sice loni o zvyšování úrokových sazeb skutečně mluvili, nakonec to ale nebylo tak žhavé. Zvyšování úrokových sazeb si při dnešním konkurenčním boji může sotva někdo dovolit,“ komentuje Ondřej Hák z Equa. Prostor pro snižování úroků vidí také ekonom Petr Teplý z projektu Navigátor bezpečného úvěru, který upozorňuje, že úroky, jaké na půjčky uvalují české banky, jsou vysoko nad evropským průměrem. Viz obrázek vpravo od tohoto odstavce.

Dokončení čtěte na Peníze.cz