Český start-up BudgetBakers chystá s novými investory virtuální banku. Nabral 160 milionů

Tuzemský fintech BudgetBakers, který vyvíjí aplikace pro správu financí, dokončil další investiční kolo.

Tuzemský fintech BudgetBakers, který vyvíjí aplikace pro správu financí, dokončil další investiční kolo. Zdroj: Mall Pay

Od Jaspera Anderluha a Nielse Kloka, spoluzakladatelů evropského on-line brokera Degiro, nabral 6,3 milionu eur, v přepočtu bezmála 160 milionů korun.
Nizozemští podnikatelé Anderluha a Kloka mají plnit roli strategických investorů.
3
Fotogalerie

Tuzemský fintech BudgetBakers, který vyvíjí aplikace pro správu financí, dokončil další investiční kolo. Od Jaspera Anderluha a Nielse Kloka, spoluzakladatelů evropského on-line brokera Degiro, nabral 6,3 milionu eur, bezmála 160 milionů korun. Penězi podpoří svůj další růst na evropském trhu. 

Nizozemští podnikatelé Anderluha a Kloka mají plnit roli strategických investorů. Jejich cílem je nejen pomoci dál rozvíjet produkty BudgetBakers, ale i vybudovat společně s pražským fintechem novou platformu, která bude poskytovat co možná nejširší portfolio finančních služeb.

„Naše technologie a know-how poskytujeme novému partnerovi, který je bude integrovat do budované celoevropské virtuální banky. Zároveň budou naše klíčové produkty Wallet a Board nadále fungovat jako samostatné aplikace, které budeme rozvíjet a rozšiřovat,“ říká šéf BudgetBakers Michal Kratochvíl s tím, že firma chystá značné personální posílení. 

Základy nové banky už stojí. Připravovaná virtuální platforma má využívat licence PSD2, která fintechům umožňuje nabízet platební služby v rámci celé Evropské unie a kterou BudgetBakers už vlastní.

Evropské ambice BudgetBakers jsou podle šéfky České fintech asociace Marie Staszkiewicz důkazem, že i v Česku vznikají moderní finanční služby zaměřené na globální trh. „Expanze znamená ale i nové technologické a regulatorní výzvy. Evropský finanční trh není ještě plně harmonizován a v členských státech často fungují odlišně regulační technické normy, které mohou způsobit rozdíly v kvalitě poskytovaných služeb mezi jednotlivými zeměmi,“ upozorňuje na nové výzvy Staszkiewicz.

Do BudgetBakers už v minulosti investovaly například startupový akcelerátor StartupYard nebo investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Byť se nikdo z původních investorů nového kola nezúčastnil, novou finanční injekci vítají.

„BudgetBakers s novými partnery získává možnost významně rozšířit svou klientskou bázi v rámci celé Evropské unie,“ říká Andrea Lauren, investiční partnerka Rockaway, která je zodpovědná za venture kapitálové investice.

BudgetBakers jsou českým fintechovým start-upem, který vyvíjí mobilní aplikaci pro správu osobních financí Wallet. Zakladateli jsou Jan Müller a Martin Jiřička. V současnosti aplikaci využívá 500 tisíc aktivních uživatelů po celém světě a na kontě má přes pět milionů stažení.

Před dvěma roky představili BudgetBakers manažerskou aplikaci Board, která je na rozdíl od Wallet určena pro malé a střední podnikatele. Hospodářské výsledky firma nezveřejňuje.