ČNB opět nechala sazby i intervenční režim beze změny

Budova České národní banky

Budova České národní banky Zdroj: Novak Tomas/Euro

Bankovní rada České národní banky opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. ČNB podle dnešního vyjádření neukončí intervenční režim dříve než ve druhém čtvrtletí 2015. Zároveň nevyloučila ani další posun termínu.

Bankovní rada dnes zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení koruny pod úroveň 27 koruny za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. Při oslabení koruny nad 27 korun za euro banka nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou přitom podle guvernéra Miroslava Singera protiinflační. To podle něj znamená, že stoupla potřeba pozdějšího ukončení režimu devizových intervencí, než předpokládá prognóza. Mezi rizika, která by tlumila růst cen, patří výrazně utlumený cenový vývoj v zahraničí, nižší pozorovaný růst cen potravin, nižší výhled na vývoj regulovaných cen a rozpočtová politika v roce 2015.

Návrat do standardního režimu měnové politiky nebude podle guvernéra znamenat posílení kurzu koruny na úroveň před zahájením intervencí. „V mezidobí totiž dochází k průsaku slabšího kurzu koruny do cenové hladiny i dalších veličin,“ uvedl. Devizové intervence spustila ČNB s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit hrozící deflaci.

Bankovní rada už ale 7. května uvedla, že se zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB opustí režim devizových intervencí později.

Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již přes rok a půl. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada loni v listopadu.