ČNB snížila úrokové sazby na rekordně nízkou úroveň

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Bankovní rada České národní banky dnes snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba tak klesla na rekordně nízkou hodnotu 0,5 procenta. Dosud byla základní sazba na 0,75 procenta, a to od května 2010.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů, které by tak mohly klesnout. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Dnešního měnového zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm členů.

Pro snížení sazeb podle analytiků hovoří zhoršující se stav ekonomiky. Zároveň inflace se vyvíjí příznivěji, než ČNB očekávala. Rekordně nízké sazby by měly podle analytiků zůstat minimálně po zbytek letošního roku. Následně by měly stoupnout.

Snížení sazeb je ale podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška víceméně symbolickým krokem. „Nižší sazby nepřinesou ekonomice viditelnou vzpruhu, protože jejich současná výše není pro ekonomické subjekty nijak limitující. Další pohyb sazeb směrem dolů nepředpokládám, ke zvýšení naopak těžko dojde dřív než ve druhé polovině 2013,“ uvedl.

Efekt nižších úrokových sazeb má sám o sobě minimální dopad na ekonomiku také podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky. „Nižší sazby ovšem rovněž přispívají ke slabosti české koruny, což je pozitivní pro exportéry a potažmo výrobce,“ upozornil.

Například sazby hypoték se zatím letos pohybují kolem rekordně nízkých úrovní. Například v květnu podle ukazatele Fincetrum Hypoindex průměrná úroková sazba hypoték klesla na 3,68 procenta. Nejnižší za dobu existence ukazatele byly sazby loni v prosinci, a to na 3,56 procenta.