Deutsche Bank o podvodech věděla a podpořila je

Vyšetřování v Deutsche Bank

Vyšetřování v Deutsche Bank Zdroj: ctk/AP

Britské úřady už před třemi lety upozornily Deutsche Bank na machinace během obchodu s emisními povolenkami. Namísto interního vyšetřování ale banka rozsah podvodů ještě rozšířila. Skandál posledních dní tak nabírá na obrátkách.

Finanční úřad HMRC na podzim 2009 informoval vedoucího představitele britské pobočky Deutsche Bank, že velká část obchodu s emisními povolenkami je opředena „podvodnou kriminalitou“, píše deník Süddeutsche Zeitung. V prosinci úřad bance sdělil, že její nákup emisních povolenek u jedné firmy provázel „úmyslný daňový únik“.

Kvůli podezřelým obchodům musela banka HMRC dokonce složit bankovní garanci, která zaručovala, britský stát si případný nedoplatek na dani může ihned vybrat. Teprve po složení jistiny vrátil úřad bance daň z obratu za třetí čtvrtletí 2009 ve výši 48,4 milionu liber.

Podvodníci německý stát během obchodování s emisními povolenkami okradli o stovky milionů eur na dani z obratu, Deutsche Bank jim k tomu ve čtyřech případech pomáhala. Spolupráci s pochybnými firmami pak finanční ústav navzdory varování z Londýna ještě rozšířil, vše ukončila až razie německé policie v dubnu 2010. Teprve poté banka obchody zastavila a vynaložila přes 300 milionů eur, aby své domnělé přečiny napravila.

Během druhé razie ve frankfurtském sídle Deutsche Bank telefonoval její šéf Jürgen Fitschen, který je také vyšetřován, hesenskému ministerskému předsedovi Volkerovi Bouffierovi. Stěžoval si, že budovu obsadilo 500 zčásti ozbrojených policistů a úředníků. Informace o telefonátu, kterou týdeníku Der Spiegel potvrdil i mluvčí banky, vyvolala v Německu pobouření veřejnosti.