Do Česka míří další čínská banka, slibuje přilákat investory

Pobočka China Construction Bank

Pobočka China Construction Bank Zdroj: WhisperToMe, Wikimedia Commons (CC0 1.0)

Jedna z největších čínských bank China Construction Bank (CCB) má v blízké době zájem o vstup na český trh a otevření pobočky banky v Praze, sdělilo ministerstvo financí.

„Podle představitelů CCB poskytne otevření pobočky prostor pro zintenzivnění vzájemné obchodní spolupráce mezi ČR a Čínou, přilákání čínských investic do ČR a podporu českých exportérů v Číně,“ uvedlo MF. Banka plánuje nabízet své služby českým klientům, financovat velké infrastrukturní projekty i provádět operace v juanech.

Na žádost představitelů CCB dnes guvernér ČNB Miroslav Singer přijal delegaci vedení této čínské banky a seznámil se s jejími obchodními záměry. Dcera čínské mateřské společnosti se sídlem v Lucembursku China Construction Bank (Europe) SA zamýšlí zřídit v ČR svou pobočku v režimu jednotné EU/EHP licence, sdělila ČNB.

CCB je druhou velkou čínskou bankou, která projevila zájem o vstup na český trh, otevření pobočky v Praze v současnosti chystá Bank of China. Obě banky mají svá zastoupení v Evropské unii a na český trh plánují vstoupit v souvislosti s pronikáním na trhy střední a východní Evropy.

CCB, která vznikla v roce 1954, patří v Číně mezi 'velkou čtyřku' největších bank. Na konci prvního pololetí 2013 její tržní kapitalizace dosáhla 176,7 miliardy amerických dolarů, což ji řadilo mezi pět největších bank na světě. Předloni otevřela svou centrálu v Lucembursku, což jí umožňuje poskytovat v Evropě v rámci jednotné licence veškeré bankovní služby.