Do Česka vstoupila největší čínská platební služba Alipay

Alipay

Alipay Zdroj: profimedia

Alipay
2
Fotogalerie

Čínská platební aplikace ze skupiny Alibaba začíná působit i na tuzemském trhu. Zatím se však omezuje na usnadnění útrat čínských turistů.

V letos otevřeném outletovém centru Prague The Styles Outlet budou zákazníci moci nově platit pomocí platební aplikace Alipay. Tento největší čínský poskytovatel bezkontaktních plateb přes mobil je již současně od konce června na Letišti Václava Havla v části prodejen v duty free zóně. S platebními aplikacemi je možné platit všude tam, kde lze útraty hradit kartou. Platba se děje prostým přiložením telefonu k terminálu.  

„Celkem Alipay využívá v České republice více než sto obchodníků. Největším zákazníkem je Lagardere Travel Retail na pražském letišti,“ uvedla Simona Svobodová, ředitelka společnosti Sims Management, která Alipay v Česku zastupuje. Detaily dohody Číňanů s Prague The Styles Outlet zveřejní společnost Szlong společně se zástupci Alipay a firmou 2paynow na tiskové konferenci.

Nástup Alipay z čínské skupiny Alibaba do Česka probíhá současně s expanzí služby do dalších evropských zemí. Již loni služba působila v šesti evropských zemích. Na konci letošního roku má být k dispozici v Evropě ve dvaceti státech, napsal odborný server EcommerceNews.com. Čínská platforma podle tohoto zdroje uzavřela v Evropě dohodu o spolupráci s více než stovkou bank a 40 technologickými společnostmi.  

Pro platební aplikace je klíčové, aby s jejím provozovatelem spolupracovala i banka klienta. Bez toho bude mít vstup Alipay do České republiky význam jen pro čínské turisty. Těch v Česku podle Českého statistického úřadu výrazně přibývá. Ve druhém čtvrtletí jich přijelo 185 tisíc. Meziročně to byl skok o více než čtvrtinu. 

„Jednáme o rozšíření platebního řešení Alipay do terminálů jedné z největších bank na českém trhu pro více než deset tisíc obchodníků,“ potvrdila bez dalších podrobností Svobodová ze Sims Management.

Ve hře o spolupráci s čínskou platební platformou je Moneta Money Bank. "Spolupráci s Alipay zvažujeme," sdělil mluvčí peněžního ústavu Jakub Švestka. 

Otevřená ke spolupráci s Číňany je též mBank. „V tuto chvíli spolupráci s Alipay neplánujeme, ale do budoucna to nevylučujeme, protože vidíme jejich celosvětový dosah, který je ohromný,“ řekl ředitel depozitních produktů banky Zdeněk Rys.

Odborníci na platební služby jsou však přesto k většímu rozšíření čínské aplikace na tuzemském trhu skeptičtí. „Masové rozšíření platební aplikace Alipay v České republice neočekávám, protože zde máme moderní infrastrukturu pro akceptaci platebních karet a vysokou popularitu rychlých bezkontaktních kartových plateb,“ soudí Pavel Riegger, vedoucí partner oddělení poradenství pro finanční instituce ve společnosti EY.

V České republice již působí služba Google Pay. Ta se dříve jmenovala Android Pay. Aplikaci mohou využívat majitelé telefonů s operačním systémem Android. Ještě k tomu ale potřebují, aby s Google Pay spolupracovala i jejich banka. V Česku již s touto službou od amerického technologického obra spolupracuje například Komerční banka, Moneta Money Bank nebo J&T Banka. Fio banka či Banka Creditas plánují Google Pay zavést ještě letos.

Na dveře Česka a Slovenska navíc klepe další velká platební aplikace, a to Apple Pay, napsal v červenci slovenský server Živé.sk. K dispozici bude pro uživatele zařízení od společnosti Apple.

„Aktuálně připravujeme spuštění Google Pay, následně se zaměříme na Apple Pay. Pokud se na trhu objeví další hráč, spolupráci s ním zvážíme. Mobilní platby chceme klientům nabídnout primárně v multibankovní platformě Richee,“ sdělil Kamil Rataj, provozní a ICT ředitel Banky Creditas.

Část bank jako ČSOB, Česká spořitelna nebo mBank nabízí klientům vlastní aplikace umožňující bezkontaktní placení mobilem. Podobnou cestou se vydala i Air Bank ze skupiny PPF. Její aplikace funguje na zařízeních se systémem Android.

„Placení mobilem chceme určitě umožnit i našim klientům s iPhony a v tomto případě je jedinou možností jít cestou Apple Pay. Takže se na to už připravujeme a budeme čekat, až Apple tuhle službu v Česku spustí. Ani další platební služby do budoucna nevylučujeme,“ uvedla mluvčí banky Jana Karasová. U jiných platebních služeb ale bude Air Bank nejdříve zkoumat, kolik klientů by je využilo.