Fintechový obr z Polska vstupuje na český trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Na trh s bezhotovostními platbami vstupuje nový hráč. Společnost Conotoxia cílí na roční obrat 25 miliard korun.

Kontraktem s českou fotbalovou reprezentací vstoupil do Česka polský fintechový start-up Conotoxia zprostředkovávající bezhotovostní platby. Firma působí ve třiceti evropských zemích, nynější expanze se týká také Walesu a čtyřiceti států USA.

Smlouva s fotbalovou reprezentací v nezveřejněné hodnotě má být prvním krokem v rozvinutí byznysu v Česku. Conotoxia se stala partnerem fotbalistů v oblasti plateb, směnných kurzů a směny měn. V této oblasti chce v tuzemsku podnikat.

„Češi patří k lídrům v počtu bankovních karet na obyvatele, podle dat Evropské centrální banky zde navíc bezhotovostní převody tvoří dvě třetiny bankovních služeb. I proto je pro nás český trh velmi zajímavý, konkurenty jsou hlavně směnárny a banky. Chceme se stát lídrem trhu, klíčem je rychlost peněžních převodů,“ řekl Piotr Kicinski, viceprezident společnosti. Dodal, že klíčovým partnerem v Česku je skupina ING a avizoval uzavření dalších partnerských kontraktů.

Společnost v tuzemsku cílí na malé a střední podniky a na e-shopy. Ročně chce dosahovat obartu 25 miliard korun. Na domovském polském trhu to loni bylo necelých sto miliard korun.

„Pokud by společnost uvedeného obratu v Česku dosáhla, stala by se lídrem trhu,“ uvedl Miroslav Frayer, analytik Komerční banky s tím, že právě KB loni na poplatcích od klientů vyinkasovala 7,6 miliardy korun. Jako příklad uvedl ještě banku Moneta – u ní tento příjem činil 2,2 miliardy korun. „Převod peněz se stále zrychluje, neumí to ale jen fintechy, některé banky už dnes zprostředkují platby za jediný den,“ doplnil Frayer.

„Vstup Conotoxie na český trh mě nepřekvapuje – s příchodem evropské směrnice PSD2 regulující platební služby se čekalo, že se na českém trhu dříve či později objeví noví hráči, kteří umožní bezhotovostní platby,“ sdělil Tomáš Pithart, manažer technologií v poradenské společnosti Deloitte.

Celý holding Conotoxia uvádí, že od založení v roce 2010 zprostředkoval transakce za téměř čtyři sta miliard korun.