Dva v jednom: v Polsku vznikla Raiffeisen Polbank

Justyna Kowalczyková

Justyna Kowalczyková Zdroj: ctk

Poslední den uplynulého roku vznikla fúzí Raiffeisen Bank Polska a Polbank EFG sedmá největší banka v Polsku. Fungovat bude pod novým názvem Raiffeisen Polbank. Aktuálně probíhá rebranding ústavu. Na webu raiffeisenpolbank. com a některých pobočkách už je k vidění nové logo. A dneškem začíná velká propagační akce polské dcery rakouské banky v médiích.

Tváří kampaně je nejlepší polská běžkyně na lyžích, dvojnásobná mistryně světa z Liberce a olympijská vítězka z Vancouveru Justyna Kovalczyková. Sportovkyně je již léta spojena se značkou Polbank, ještě z dob, kdy banka patřila řecké společnosti EFG Eurobank Ergasias.

„Představuje dokonale hodnoty naší značky: tvrdou práci, výdrž, konsekventní jednání a důsledné zaměření na to, co člověk dělá,“ říká Małgorzata Wasiuková, ředitelka firemní komunikace Raiffeisen Polbank. S Justynou chce banka vyjet až na vrchol – reklama s běžkyní totiž nebude jen na téměř všech televizních kanálech, ale i na sedačkách lanovek polských zimních středisek.

Nové logo dává především klientům bývalé Polbank jasně najevo, že jejich banka nyní patří rakouskému peněžnímu domu.

Následkem převzetí Polbank se z Raiffeisen Bank Polska stává podle bilanční sumy sedmá největší banka v Polsku, podle vlastního kapitálu dokonce šestá největší. Ve 400 pobočkách obsluhuje 900 tisíc zákazníků. Díky fúzi vzniká univerzální banka, silná ve službách jak pro privátní, tak pro korporátní klientelu.

Operativní fúzi by Raiffeisen Polbank ráda úspěšně provedla do poloviny roku 2014. Počet zaměstnanců se má následkem toho snížit o 800 na šest tisíc. A do poloviny roku 2016 bude Raiffeisen upsána na varšavské burze. Vstup na burzu byl totiž podmínkou, bez níž by finanční dohled KNF nedal ke spojení obou ústavů souhlas.

Raiffeisen v Polsku působí od roku 1991.