Evropské akcie jsou na rekordních hodnotách. Stimuly ECB zabraly

peníze, hotovost, ilustrační foto

peníze, hotovost, ilustrační foto Zdroj: epSos.de, Flickr, CC BY 2.0

Vytrvalá podpora Evropské centrální banky (ECB) zvýšila hodnotu evropských akcií zastoupených v indexu Stoxx Europe 600 o více než čtyři biliony dolarů. Přátelská politika ECB poslala hodnotu firem, měřeno poměrem ceny a zisku, na nejvyšší úroveň za deset let. Růst akciových trhů již poslal hodnotu společností z indexu na 17,5násobek ročního zisku, což je nejvíce od roku 2002. Ukazují to data agentury Bloomberg.

Firemní dividendy jsou dnes často vyšší než výnosy státních dluhopisů, což investory motivuje k výměně bondů za akcie. Průměrné dividendy evropských společností jsou nyní již o dvě procenta nad výnosem desetiletých německých státních dluhopisů. „O velkém přesunu z dluhopisů do akcií se mluví již déle, velký rozdíl dnes je ale v tom, že počáteční ocenění akcií je mnohem horší,“ uvedl Graham Bishop, analytik londýnské Exane BNP Paribas.

Od chvíle, kdy se Mario Draghi ujal nejvyššího postu v ECB, drží úroky z úvěrů pro evropské vlády co nejníže. V červenci 2012 pak slavně prohlásil, že ECB udělá cokoli, aby euro zachránila. Od té doby posílil akciový index Stoxx Europe 600 o 48 procent. Celková hodnota firem v indexu vzrostla ze 7,9 bilionu na 12,1 bilionu dolarů.

Před necelými dvěma týdny vyrazila ECB do dalšího útoku, když snížila základní úrokovou sazbu, bankám v eurozóně slíbila 400 miliard eur levných peněz a sazbu, za kterou si u ECB mohou komerční banky uložit peníze snížila na mínus 0,10 procenta. Banky tedy ECB musejí nově platit za privilegium uložit si u ní peníze.

Atraktivní CDS
Cena derivátů CDS, které se používají jako zajištění proti nesplacení dluhopisů vydaných bankami, spadla na předkrizové úrovně. Mohou za to, mimo jiné, nová opatření ECB. Pojištění dluhopisů Barclays spadlo na 50 bazických bodů, pojištění dluhopisů za milion dolarů tedy přijde na pět tisíc dolarů. To je nejníže od února 2008. CDS na BNP Paribas a Société Générale spadly na 56,5, respektive 62,3 bb.