Firemní akciové emise ve světě jsou na sedmiletém rekordu

akcie, burzy

akcie, burzy Zdroj: ctk

Firmy v celém světě získaly v prvním pololetí prodejem nových akcií 449,1 miliardy dolarů (zhruba devět bilionů korun), což je o 16 procent více než ve stejném období loni. Akciové emise tím dosáhly maxima od roku 2007, tedy od doby před vypuknutím globální finanční krize.

V letošním roce se vydávání nových firemních akcií ještě zrychluje. Ve druhém čtvrtletí za ně investoři dali 254 miliard dolarů, o třetinu více než v prvních třech měsících roku.

Firmy stále více vydávají akcie, aby využily pokračujícího růstu na akciových trzích při nízké míře kolísání. Širší americký akciový index S&P 500 stoupá v posledních měsících postupně na stále nová rekordní maxima. Situace využívají investiční společnosti soukromého kapitálu, aby na trhu prodaly firmy, které koupily před krizí.

Globální příjmy z primárních akciových emisí v prvním pololetí vzrostly o 60 procent na 107,2 miliardy dolarů. Primární emise zažívají boom zejména v Evropě, kde jejich objem vzrostl o téměř 250 procent na 41,2 miliardy korun.

V USA se hodnota primárních emisí zvýšila o čtvrtinu, vzhledem k prudkému růstu v Evropě ale podíl amerického trhu na globálním objemu emisí klesl na 25 procent z loňských 31 procent. Dostal se tak nejníže od roku 2011. Emisní aktivita na asijských trzích se proti loňsku takřka zdvojnásobila.