Hedgeové fondy americkým bondům nevěří

Burza

Burza Zdroj: ctk

Manažeři zámořských hedgeových fondů nepovažují za dobrý nápad investovat do amerických vládních dluhopisů. Finančníci vidí jejich budoucnost nejhůře za posledních 16 měsíců. Z bezmála stovky šéfů fondů dotázaných analytiky TrimTabs/BarclayHedge považuje 48,3 procenta z nich výhled bondů za negativní. Fed není dost uvolněný, vzkazují.

Ačkoli brokeři už frázemi o velké rotaci klientům malují zářivé obrazy miliard putujících do akcií, experti varují: „Akcie jsou vysoko a peníze z bondových fondů si své další působiště dobře rozmyslí.“ „Peníze unikající z amerických dluhopisových fondů se v současné době zdají být nervózní a vyčkávají spíše v bezpečí hotovosti. Rány utrpěné na akciovém trhu jsou stále v čerstvé paměti, přestože americké akciové fondy jsou již zpět na předkrizových hodnotách a peněžní sazby jsou nulové,“ uvádí Aleš Prandstetter z ČSOB. Spíše než mezi aktivy probíhá zatím velká rotace napříč regiony. Zvěstovatelé vysokých výnosů na rozvíjejících se trzích mají utrum. Kapitál si jich nejen nevšímá, ale dokonce z nich utíká.

„V posledních dvou měsících je znát výrazný odliv peněz z rozvíjejících se trhů,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky. Důvod, proč se emerging markets nachází v nemilosti kapitálu, je banální. Mají příliš líné centrální banky. „Zatímco Fed nebo Bank of Japan pumpují do systému nové peníze, tyto banky to nedělají,“ dodává Sklenář.

Peníze putují na trhy, kde se o ně tiskaři centrálních bank dobře starají. Magnetem na globální peníze je nyní zejména dolar a v něm denominovaná aktiva, mimo jiné i akcie. Na starém kontinentu zatím bondy svůj lesk zcela neztrácejí. Investoři tváří v tvář nízkým výnosům stále rádi zamíří k dlužním úpisům evropské periferie. Bondoví zlatokopové preferují zejména Řím a Madrid.