Hedgeové fondy zůstávají defenzivní a pasivní

Využít akciové rally. Hedgeové fondy podle společnosti Hedge Fund Research za první čtvrtletí zhodnotily svá portfolia v průměru o pět procent. Přesto ale průměr zaostává za výkonností akciového indexu S&P 500, který za první kvartál posílil o více než deset procent

Využít akciové rally. Hedgeové fondy podle společnosti Hedge Fund Research za první čtvrtletí zhodnotily svá portfolia v průměru o pět procent. Přesto ale průměr zaostává za výkonností akciového indexu S&P 500, který za první kvartál posílil o více než deset procent Zdroj: ctk

Ani současná akciová rally trvající již téměř dva měsíce neprobudila spící hedgeové fondy. Ty zůstávají nadále opatrné a defenzivní, čímž značně přispívají k současným nízkým objemům obchodů na amerických akciových trzích, které se propadly na nejnižší hodnoty od roku 2007.

Nedostatek důvěry v současný růst rizikových aktiv pramení z nedostatečné výkonnosti hedgeových fondů. Čtvrtina z nich je minimálně deset procent pod úrovní, od níž mohou svým klientům účtovat dodatečné poplatky za ziskovost. Vyplývá to z analýzy švýcarské banky Credit Suisse.

Philip Vasan z Credit Suisse k tomu řekl: „Hedgeové fondy červnovou rallye nevyužily. Pokud se podíváme na úroveň rizika, jakou byly fondy ochotné podstoupit v prvním letošním čtvrtletí, a srovnáme to se současnou situací, tak jsou fondy ochotné podstoupit mnohem menší riziko.“ Vasan připomněl, že vzpomínky na loňský rok jsou stále čerstvé. V loňském roce řada fondů prodělala na přílišném optimismu.

Před rokem začínala být řada investorů příliš optimistická ohledně očekávání vývoje americké ekonomiky a krize eurozóny plynoucí z obav o osud Španělska a Itálie teprve začínala. Současné prostředí někteří manažeři hedgeových fondů nazývají nemožným prostředím pro aktivní správu, a tak snížily své cíle. Místo tučných zisků nyní usilují alespoň o udržení hodnoty spravovaného majetku.