Komerční banka zvýšila zisk o více než třetinu

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Komerční bance v prvním pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Analytici odhadovali čistý zisk na sedm až 7,26 miliardy korun. Meziroční nárůst zisku byl ovlivněn zejména znehodnocením řeckých státních dluhopisů v minulém roce.

Bilanční suma banky stoupla od počátku roku o necelá tři procenta na 777 miliard korun, banka je tak třetí největší na tuzemském trhu. Objem úvěrů meziročně stoupl o osm procent na 456,2 miliardy Kč. Objem vkladů zrychlil růst meziročně na 6,5 procenta, celkový objem byl 582,4 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o procento na více než 11 miliard korun. Díky vyšším úrokovým příjmům a ziskům z finančních operací a několika jednorázovým položkám vykázala KB nárůst provozních výnosů o pět procent na téměř 17 miliard korun. Provozní náklady banky klesly o 0,3 procenta 6,5 miliardy Kč.

V samotném druhém čtvrtletí vykázala banka rekordní čistý zisk 4,1 miliardy korun. V meziročním srovnání čistý zisk téměř zdvojnásobila. „Pomohl jí k tomu zisk z prodeje podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance a také výrazný meziroční pokles nákladů rizika,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

K zisku mateřské Société Générale tak banka přispěla více než třetinou. Čistý zisk Société Générale, většinového vlastníka KB, se ve druhém čtvrtletí propadl o více než dvě pětiny na 433 milionů eur (11 miliard Kč) kvůli jednorázovým odpisům v divizích TCW a Rosbank.

Z největších konkurentů vykázala Česká spořitelna v pololetí konsolidovaný čistý zisk 8,22 miliardy korun. Spořitelna je rovněž pro svého vlastníka, rakouskou Erste Bank, jednou z nejvýnosnějších dcer. Na zisku Erste Bank se za první pololetí podílela ze tří čtvrtin. Erste vykázala za pololetí čistý zisk necelých 454 milionů eur (11,4 miliardy korun). Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za pololetí nezveřejnily.

„Komerční banka i Česká spořitelna si v poslední době ještě posílily své postavení v rámci mateřských skupin a nyní obě banky tvoří podstatnou část zisků obou skupin. Znovu to potvrzuje, že český bankovní trh je ve velmi dobré kondici, s níž již vstupoval do celé finanční krize a drží si ji i v současné době,“ uvedl Hatlapatka. Cena akcií Komerční banky na pražské burze mírně stoupla na 3576 korun za jednu akcii.