Kontrakty CDS mohou na trzích odstartovat katastrofu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vyhýbání se slovu „bankrot“ v souvislosti s Řeckem – což je trend poslední doby, ačkoli situace význam tohoto slova naplňuje – má pro politiky určitý smysl. Pokud dojde k udělení bankrotového ratingu D (default), může na trzích nastat peklo způsobené kontrakty CDS.

V tuto chvíli totiž pro banky, které CDS na řecký dluh vydaly, začíná povinnost výplaty nominálních hodnot dluhopisů držitelům těchto derivátů. Výsledkem pak může být stejná nejistota na trhu jako v roce 2008 po pádu Lehman Brothers, kdy se investoři báli vzájemně obchodovat, protože nevěděli, kolik partner drží rizikových strukturovaných produktů. Současná obdoba paniky může být strachem z toho, za kolik CDS banka ručí, a také z toho, zda ten, kdo ručí, nezkrachuje a dostojí závazkům vůči věřiteli.

Právě krize důvěry je největší problém, předpokládá se, že objem CDS vydaných na Řecko zas tak velký není – podle Reuters jde o 113 miliard dolarů. Celkový objem trhu je řádově v bilionech dolarů – jen v USA se jeho velikost odhaduje na 15 bilionů dolarů. Ceny CDS kontraktů kvůli dluhovým problémům v posledních týdnech prudce rostly. Za pojištění italského dluhu platí investoři přes tři procenta jeho ceny ročně, španělského čtyři procenta, u řeckého je to raketových dvacet. Tradeři se shodují, že v posledních dnech objemy obchodů s CDS na státní dluhy vzrostly na čtyřnásobek průměrných hodnot, a to hlavně u Itálie a Španělska. U Řecka likvidita mizí a představy o cenách CDS kupců a prodávajících se začínají výrazně lišit.

Nejen krach Řecka totiž způsobí problém trhu s CDS. Je to právě i vyhýbání se bankrotu. Pokud nastává reálná insolvence, ale nepojmenuje se tak (například výrazným prodloužením splatnosti dluhopisů), lidé, co se pomocí CDS zajistili proti ztrátě hodnoty dluhopisů, nedostanou zaplaceno, což může silně podrýt trh. „Pokud se půjde cestou, která bude pro investory tak jako tak velmi bolestivá a nedojde k vypořádání CDS, tak máme problém. Takovou situaci jsme ještě nezažili,“ řekl Reuters Wiliam Porter z Credit Suisse. Odnést to mohou dluhopisy, neboť jejich zvýšené riziko se projeví na růstu jejich cen.

Vývoj CDS na 10leté řecké dluhopisyVývoj CDS na 10leté řecké dluhopisy | bloomberg

Italské bondy jsou na rekordu

Itálie prodala pětileté státní dluhopisy v objemu 1,25 miliardy eur, jejich výnos ale prudce vzrostl a je na tříletém rekordu 4,93 procenta. Vedle pětiletých dluhopisů italské ministerstvo financí prodalo i obligace splatné v roce 2026, a to v objemu 1,72 miliardy eur. Jejich výnos vzrostl na 5,9 procenta, což je u této splatnosti nejvíce v historii.