Lagardeová: Škrtat je nutné, ale postupně

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala vlády zadlužených evropských zemí, aby výdajové škrty zaváděly postupně. Jedině tak se prý vyhnou dalšímu hospodářského propadu. Plán na snižování dluhů je podle Lagardeové ale nezbytný.

Šéfka MMF svůj apel přednesla jen krátce po tom, co další tvrdé úspory odmítli voliči v Řecku a ve Francii. „Vlády by neměly bojovat proti žádnému poklesu daňových příjmů, za kterým je pouze slábnoucí ekonomika,“ řekla Lagardeová v Curychu, kde vystoupila na téma Společná prosperita v globalizovaném světě. Pokud klesá výkonnost ekonomiky, hlubokému snižování výdajů je podle ní třeba se vyvarovat.

Řecko a další evropské země se snaží omezit svůj státní dluh ve vztahu k velikosti ekonomiky. Agentura AP upozorňuje, že příliš hluboké snížení deficitu s sebou přináší hospodářský pokles, což snahu o snížení deficitu jako procentuálního podílu na HDP komplikuje. K takovému snižování schodku se část zemí zavázala výměnou za mezinárodní finanční pomoc.

V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb ve Francii v neděli vyhrál socialista François Hollande, který u voličů zabodoval díky slibům o zvyšování vládních výdajů a daní. Porazil tak dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho, který je zastáncem úsporného kurzu.

V Řecku voliči kvůli odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Ohrožena je tedy politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.