Maďarsko se vrátilo na kapitálový trh

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarská vláda již nebude potřebovat pomoc Mezinárodního měnového fondu. Země se včera po dvou letech vrátila na mezinárodní kapitálové trhy a hned vydala státní dluhopisy. Získala tím celkem 3,25 miliardy dolarů (asi 61,2 miliardy korun).

Maďarsko je nejzadluženější zemí střední Evropy. O poskytnutí záložního úvěru se Budapešť v minulosti snažila jednat s Mezinárodním měnovým fondem i Evropskou unií, jednání však loni skončila kolapsem. Maďarsko musí v letošním roce umořit splatné závazky v objemu 5,12 bilionu forintů (asi 445 miliard Kč). Úspěšný prodej dolarových dluhopisů by měl zajistit, že Budapešť všechny závazky vyrovná, pokud půjde hladce i prodej bondů v domácích aukcích.

Země proto plánuje vydávat dluhopisy i v budoucnu, celkem si chce letos půjčit až 6,75 miliardy dolarů. Experti se shodují, že Maďarsko je na dobré cestě k odpovědné fiskální politice. „S tou dnešní emisí bude vláda pravděpodobně schopna zajistit si financování až do voleb i bez pomoci MMF,“ poznamenal analytik finančního ústavu MKB Bank Zsolt Kondrat.

Uklidnění situace je politicky výhodné pro doma i v zahraničí kontroverzního premiéra Viktora Orbána, který bude potřebovat podporu před volbami v roce 2014 a právě nezávislost na MMF mu pravděpodobně přinese voličské hlasy. „On chce v nekonvenční hospodářské politice pokračovat, je zde ale i symbolický prvek: bojuje za národní suverenitu a nemůže si dovolit se vzdát měnovému fondu,“ říká analytik Peter Kreko z koncepčního centra Political Cupital. V posledních parlamentních volbách v roce 2010 získala Orbánova strana Fidesz přes 50 procent. Opozice je roztříštěná.