Malí akcionáři O2 spláčou, úvěrová rošáda poškodila akcie

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Zbývající menšinové akcionáře O2 čekají neklidné noci. Cena akcií domácího operátora včera propadla o bezmála osm procent a je tak už celkem o 23 korun níže, než činila povinná nabídka PPF minoritním vlastníkům při převzetí kontroly nad O2. To nelibě nese zejména šedesát procent zájemců z řad minorit, kteří se v létě rozhodli prodat své akcie po 295 korunách za kus, ale byli Kellnerovým impériem odmítnuti pro formální chyby ve svých žádostech.

K burzovnímu propadu došlo poté, co PPF oznámila záměr profinancovat nákup majority v O2 úvěrem od převzatého operátora. Půjčka mateřské společnosti od své dcery by mohla dosáhnout až 25 miliard korun, a spolu s úroky by měla být splacena až za sedm let. „Domnívám se, že schválení půjčky by znamenalo nerovnoměrný přístup k akcionářům. Vůči minoritním akcionářům jde o nepřátelský krok,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Banky.

Za poklesem hodnoty akcií O2 stála hlavně obava investorů o budoucí dividendy. V úvěru totiž operátor utopí nejen volnou hotovost, ale dvacet miliard si bude muset dokonce půjčit. „Vyšší zadlužení v kombinaci s námi očekávanými vyššími kapitálovými výdaji mohou podle nás ohrozit výplatu dividend v příštích letech. V nejbližších letech zřejmě nedojde ani na zpětný odkup akcií či výplatu emisního ážia,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Directu.

Výprodej akcií O2 není dobrou zprávou ani pro italskou finanční skupinu UniCredit. Ta se v létě stala prakticky přes noc druhým největším akcionářem domácího operátora, když od svých klientů na svůj účet nakoupila akcie, které předtím odmítla koupit PPF. Během včerejška nedobrovolná investice UniCreditu ztratila více než 300 milionů korun hodnoty.

PPF vlastní O2 ze 73 procent, mateřské půjčce tak zřejmě nestojí nic v cestě. „Domnívám se, že schválení půjčky na valné hromadě by neměl být problém,“ dodává Vaníček.