Mnohé ruské firmy chystají propouštění

Rusko

Rusko

Šéf ruské bankovní dvojky VTB Andrej Kostin potvrdil plány na konsolidaci skupiny a to, že některé operace povedou k propouštění. Ke konci září minulého roku VTB Group zaměstnávala téměř sto tisíc lidí. „Budeme zkracovat tak o 15 procent. Půjde o mateřskou banku VTB Capital, ne o celkovou skupinu,“ upřesnil zdroj serveru gazeta.ru ve VTB.

VTB není jedinou bankou, která chce ušetřit. Sberbank rovněž chystá snižování stavu. „Proces bude probíhat přirozenou cestou i jako součást optimalizace kádrové struktury. Souvisí to také s rozvojem služeb pro klienty – okolo 80 procent našich operací soukromí klienti vykonávají přes bankomaty, bankovní terminály, internet a mobilní banku. Budeme potřebovat méně specialistů na technickou obsluhu klientů,“ uvedlo tiskové oddělení Sberbanky.

Experti míní, že státní banky se připravují na krizi a zhoršení ekonomické situace. A propouštění je toho jedním z projevů. „Hrubý domácí produkt Ruska v loňském roce vzrostl jen o 1,3 procenta, v letošním roce se očekává ještě pomalejší tempo růstu,“ říká analytik Igor Bunin.

Propouštění chystá i průmysl

Propouštění chystají i někteří průmyslníci. Ruský Avtovaz se letos podle zdrojů Ria Novosti rozloučí až se 7500 lidí. Podle zprávy za loňské třetí čtvrtletí měl Avtovaz 67 tisíc zaměstnanců. Výpověď se tak dotkne každého devátého z nich. V Avtovazu uvedli, že snížení počtu zaměstnanců je součástí řady nezbytných opatření pro zlepšení ekonomiky firmy. Začátkem letošního roku Asociace evropského byznysu předpověděla stagnaci ruského automobilového trhu o 1,6 procenta.

V roce 2013 se prodeje v automobilovém průmyslu snížily o pět procent, Avtovaz zaznamenal dvanáctiprocentní snížení poptávky. Ruská železnice má stop stav od minulého roku. Společnost nenajímá další pracovníky místo těch, kteří podali výpověď nebo odešli do starobního důchodu. Dráhy zaměstnávají přes 1,2 milionu lidí.

S pracovním trhem mohou zamávat i součastné potíže těžařské a ocelářské společnosti Mečel. Skupina je podfinancovaná a zadlužená, dokonce se spekuluje o bankrotu. Vláda zvažuje dotace a plán záchrany podniku, z velké části právě kvůli zachování pracovních míst.

Aleš Tůma: Investice v Rusku není pro každého