Některé řecké banky možná čeká přechodné zestátnění

"Pokud Evropa v rámci záchrany zadluženého Řecka přikročí k výrazným odpisům hodnoty dluhopisů řecké vlády, bude možná nutné některé řecké banky na určitou dobu zestátnit," uvedl to dnes šéf divize investiční společnosti BlackRock pro poradenství na finančních trzích Craig Phillips. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes připustil, že pro vyřešení krize bude zřejmě nutné odpustit Řecku více dluhů.

Šéfové zemí eurozóny se v červenci dohodli na druhém záchranném balíku pro Řecko. Jeho součástí je zapojení soukromých věřitelů, jejichž příspěvek by měl zahrnovat odpuštění 21 procent dluhů. V poslední době se však objevují známky toho, že odpisy u řeckých dluhů by mohly být ještě výraznější.

Pokud bude restrukturalizace řeckého dluhu agresivnější a investoři budou nadále prodávat akcie řeckých bank, vykážou tyto banky značné ztráty a budou potřebovat státní pomoc, napsala agentura Reuters.

„Přirozeným výsledkem je, že bankám by měly být poskytnuty státní finanční prostředky a vláda by v nich měla získat podíl, aby byla obnovena jejich životaschopnost. Poté by byly opět zprivatizovány,“ uvedl Phillips v rozhovoru pro řecký týdenník To Vima.

Upozornil rovněž, že očekává další fúze v řeckém bankovním sektoru poté, co se v srpnu v důsledku dluhové krize dohodly na spojení přední řecké banky Eurobank a Alpha Bank.

Řecko má na rekapitalizaci bankovního sektoru vytvořený fond s 10 miliardami eur, který by se měl po schválení záchranného mechanismu eurozóny EFSF zvýšit na 30 miliard.

Podle Phillipse je řecký bankovní systém velmi konzervativní v porovnání s velikostí ekonomiky. Klíčové pro další vývoj bankovního sektor bude, jak hluboká bude recese a jaký bude mít dopad na půjčky.

V souvislosti řeckým dluhem dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble v rozhovoru pro televizní a rozhlasovou společnost ARD prohlásil, že trvalé řešení řecké dluhové krize není možné bez odpisu dluhu. A tento odpis bude podle něj pravděpodobně vyšší, než se předpokládalo v létě. „O podrobnostech se nyní jedná,“ řekl ministr. Dodal, že doufá ve spolupráci evropských bank.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.