Otevření řeckých bank v pondělí není úplně jisté, říká Nowotny z ECB

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Opětovné otevření řeckých bank v pondělí ještě není hotovou věcí, upozornil guvernér rakouské centrální banky a člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny. Reagoval tak na čtvrteční prohlášení jednoho z představitelů řeckého ministerstva financí, že banky se otevřou v pondělí. Banky jsou prý připraveny se znovu otevřít, musejí ale nejprve dostat povolení od řecké centrální banky a vlády.

„Ještě to není pevně stanoveno, jsou tam ještě nějaké kontroly, které se musí udělat,“ citovala guvernéra agentura Reuters. Dodal rovněž, že může trvat šest až osm týdnu, než bude nový záchranný program pro Řecko připraven ke spuštění.

„Banky jsou připraveny otevřít své pobočky, musejí ale vyčkat na konečné povolení od řecké centrální banky. Jsou zde některé technické problémy, které zůstávají nevyřešeny, a také musíme čekat na schválení vládou,“ řekl agentuře Reuters jeden z činitelů řecké bankovní asociace. Další zdroj z centrální banky pak dodal, že banka spolupracuje s vládou, aby bylo možné otevřít banky co nejdříve.

Řecké banky se zavřely 29. června v reakci na masivní výběry vkladů, kvůli kterým hrozil kolaps bankovního systému. Vláda současně s uzavřením bank omezila výběry z bankomatů na 60 eur denně a zavedla omezení pro pohyb kapitálu.

ECB zvýšila úvěrové limity

ECB ve čtvrtek umožnila řeckým bankám čerpat větší objem nouzových úvěrů a zvýšila limit půjček z programu ELA o 900 milionů eur (24,4 miliardy korun) z dosavadních necelých 90 miliard eur. Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé.

Náměstek řeckého ministra financí Dimitris Mardas pak sdělil, že banky v Řecku znovu otevřou v pondělí, tedy tři týdny po svém uzavření, i když výběry nadále zůstanou omezené na 60 eur denně. Ministerstvo financí večer pouze potvrdilo, že banky zůstanou do neděle uzavřeny.

První reformy prošly

Řecký parlament v noci na čtvrtek schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib nového mezinárodního záchranného programu.

Tříletý program v objemu až 86 miliard eur má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny. Než bude program připraven, potřebuje Řecko překlenovací půjčku. Ta by měla pocházet ze staršího záchranného fondu, za který ručí všechny členské země Evropské unie, tedy i Česká republika.