Portfolio manažeři: Je čas na aktivní správu fondů

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank Zdroj: rzb.at

Je slunečné podzimní dopoledne a ve vídeňském sídle společnosti Raiffeisen Capital Management nás vítá Andreas Witzani, člen představenstva Raiffeisen Internation Fund Advisory. Witzani věří, že současné krizové období vyžaduje po portfolio manažerech aktivní správu svěřených prostředků.

„Naše portfolio upravujeme každý rok v dubnu, v případě akutní potřeby i během roku,“ dodává Christian Link, portfolio manažer v oddělení Global Fixed Income. Link nás nechává nahlédnout do kuchyně přípravy podílového fondu Global Fundamentals Bonds zaměřeného na státní dluhopisy takzvaných rozvinutých i rozvíjejících se zemí.

„V první fázi jsme zúžili výběr z veškerých vládních dluhopisů pomocí kritérií dostupnosti dat a dostatečné likvidity pro trh konkrétních vládních obligací,“ říká Link. „Z toho nám vypadlo 36 zemí a jejich státních bondů, na kterých stavíme,“ dodává. Uvedených 36 zemí představuje mix relativně stabilních rozvinutých i rozvíjejících se zemí od Kanady, Spojených států přes Peru, Mexiko, eurozónu, Rusko, Indii až po Japonsko či Nový Zéland.

Následuje hodnocení zemí podle osmi kritérií od hospodářského růstu přes devizové rezervy až po míru korupce a demografický vývoj. „Ve druhém kroku se podíváme na jednotlivá kritéria. Mají tyto země rozpočtový přebytek, jaká je míra korupce či výše veřejného dluhu,“ popisuje Link.

Největší zastoupení v jeho fondu (12,5 procenta) mají nyní Norsko, Indonésie a Rusko. Nedávno došlo k navýšení váhy Slovenska na 3,1 procenta. Fond v současné době nevlastní žádné české vládní dluhopisy.