Poslanci projednají předčasné splácení hypoték. Diskriminace, uvedl právník

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Lidé by mohli splatit předčasně celou hypotéku s nižší sankcí. V novém zákoně o spotřebitelském úvěru to chce stanovit poslanec Václav Votava (ČSSD). Navrhuje, aby sankce za předčasné splacení činily jen jedno procento z půjčené sumy, maximálně však padesát tisíc.

Podle Votavova návrhu by spotřebitel mohl úvěr zcela splatit za podmínky, že doba trvání smlouvy o spotřebitelském úvěru na bydlení je delší než 24 měsíců. Věřiteli podle návrhu „vzniká právo požadovat náhradu, která ale nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splacené výše spotřebitelského úvěru, maximálně však částku 50 tisíc korun“. Opatření prý může pomoci lidem v tíživé životní situaci. Klienti bank prý budou moci snadněji prodat společný byt na hypotéku, zdůvodňoval svůj návrh Votava.

Návrh, který se inspiroval podobným systémem v Německu, ale vyvolává odpor některých advokátů a bankovních domů. V současné době jsou sankce zákonem neomezené, záleží jen na podmínkách mezi klientem a bankou.

Zvýhodnění bohatých, varuje právník

„Na první pohled se rozšíření možnosti předčasně splatit úvěr jeví jako pozitivní zpráva pro spotřebitele. V navrhované podobě však bude znamenat výhodu pouze pro bohatší klienty s vysokými hypotékami a spekulanty s nemovitostmi,“ upozorňuje advokát Martin Rezek z advokátní kanceláře Rezek, Prunner, Firická.

Pevná procentní sazba nákladů, které si banky můžou účtovat, s jejich limitací ve výši 50 tisíc korun, zvýhodňuje spotřebitele s vysokými hypotékami, jak tvrdí Rezek. „Klient s hypotékou ve výši 15 milionů zaplatí při předčasném splacení stejně, jako klient s hypotékou pět milionů. Jedním ze základních principů ochrany spotřebitele je rovnoprávnost. Domnívám se, že navrhované opatření je v tomto ohledu bohužel diskriminační,“ říká Rezek s tím, že pozměňovací návrhy nahrávají spekulantům s nemovitostmi, náklady na něž ponesou poctiví klienti a banky.

Podle Votavy však nelze očekávat, že by někdo účelově spekuloval s prodejem nemovitosti kvůli splacení úvěru na bydlení. „Náklady na prodej nemovitosti by vysoce převýšily možné výhody z předčasného splacení úvěru,“ poznamenal Votava.