Prali Rusové přes Deutsche Bank špinavé peníze? Banka zahájila audit

Sídlo Deusche Bank v Německu

Sídlo Deusche Bank v Německu Zdroj: Pedro Plassen Lopes via Flickr (CC BY 2.0)

Deutsche Bank prověřuje možné praní špinavých peněz ze strany jejích ruských klientů. Zaměřuje se na transakce v celkové výši šesti miliard dolarů, které probíhaly od roku 2011 do současnosti, uvádí agentura Bloomberg s odkazem na zdroje obeznámené se situací.

Deutsche Bank tak reaguje na žádost ruské centrální banky, která německý finanční ústav na podzim požádala o prověření nákupu akcií některými klienty s účty v Rusku.

„Zmrazili jsme účty malého množství obchodníků v Moskvě, zatímco probíhá interní vyšetřování,“ uvedla Deutsche Bank pro agenturu Reuters. K tomu kroku se odhodlala již minulý měsíc, podrobnosti k němu ale tehdy nesdělila.

Chyběl souhlas úřadů?

Podezřelé transakce se podle zdrojů Bloombergu týkají akcií, které prostřednictvím Deutsche Bank koupili v rublech ruští klienti a pak s nimi v dolarech dále obchodovali na londýnské burze.

Banka ověřuje, zda Rusové vůbec mohli vyvést peníze ze své vlasti, aniž by dali vědět příslušným úřadům. V této souvislosti německý finanční dům prověřuje, zda nepochybil také on a neměl upozornit regulátory.

S průběhem vyšetřování jsou nakonec seznámeni jak Evropská centrální banka, tak britský Úřad pro finanční etiku (Financial Conduct Authority). Akcie Deutsche Bank na zprávy reagovaly více než dvou a půl procentním propadem během pátečního odpoledne.