Průzkum: Češi odmítají pomoc eurozóně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Většina Čechů považuje dluhovou krizi eurozóny za vážný problém také pro Českou republiku. Jako velmi závažný problém ho označila více než pětina, jako závažný pak polovina lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum se uskutečnil druhý týden v lednu, kdy se v Česku diskutovalo o zapojení do finanční pomoci eurozóně prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 90 miliard korun a připojení České republiky k dohodnutému unijnímu paktu o rozpočtové kázni. Česká vláda nakonec schválila půjčku 38 miliard korun a k paktu se zatím nepřipojila. To vyvolalo mediální roztržku mezi premiérem a ministrem zahraničí.

Podle CVVM by se k celoevropské dohodě o rozpočtové kázni nepřipojily více než dvě pětiny lidí, naopak pro připojení se vyjádřily necelé dvě pětiny.

Souhlas s půjčkou určenou na stabilizaci eurozóny byl výrazně nižší. Peníze by uvolnila přibližně jen šestina občanů, proti se vyjádřily tři čtvrtiny respondentů. Situaci kolem dluhové krize v eurozóně a snahy o záchranu eura sledují pozorně dvě pětiny Čechů.