První investice EBRD v Řecku: nakoupí prý akcie za 250 milionů eur

bankomat u řecké banky

bankomat u řecké banky Zdroj: ctk/AP

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) podpoří rekapitalizaci čtyř velkých řeckých bank nákupem jejich akcií až za 250 milionů eur (6,75 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj. Byla by to první investice EBRD v Řecku, ale jen malý zlomek celkových nákladů na ozdravení řeckého bankovního sektoru.

„Banka je připravena investovat do všech čtyř velkých řeckých úvěrových institucí,“ uvedl zdroj. Podle něj bude EBRD moci na nákup akcií vydat 80 až 250 milionů eur.

Evropská centrální banka (ECB) počátkem měsíce sdělila, že čtyři hlavní řecké banky budou potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur (390 miliard korun), tedy méně, než se původně předpokládalo. Věřitelé v eurozóně si v rámci nejnovějšího mezinárodního záchranného programu pro Řecko v objemu 86 miliard eur vyhradili na rekapitalizaci částku až 25 miliard eur. Evropský stabilizační mechanismus (ESM) a někteří unijní činitelé odhadují, že by mohlo stačit zřejmě jen deset miliard eur.

Rekapitalizace se bude týkat společností Alpha Bank, Eurobank, NBG a Piraeus Bank. Řecké banky se potýkají s nedostatkem kapitálu zejména kvůli růstu objemu nesplácených úvěrů.

EBRD, která od počátku 90. let pomáhá s transformací zemí bývalého sovětského bloku na tržní ekonomiky, se tento rok rozhodla, že rozšíří své aktivity i na Řecko. To se po letech neudržitelného hospodaření dostalo před téměř šesti lety do hluboké dluhové krize a od mezinárodních věřitelů v čele s Evropskou unií dostává už třetí záchranný balík. Zástupce EBRD Peter Sanfey v červenci řekl, že banka se v Řecku kromě bank zajímá i o investice do logistiky, zemědělství a cestovního ruchu.