Regulace sázek na pokles akcií se musí přepsat, tvrdí europoslanec

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Mezera v evropské regulaci, která umožňuje velkým hedgeovým fondů anonymně spekulovat na pokles akcií, se musí uzavřít. Tvrdí to německý europoslanec Mark Ferber, který děravou legislativu pomáhal připravovat. „Budeme to muset předělat,“ prohlásil Ferber v reakci na zjištění deníku Financial Times, že newyorský hedgeový fond Tiger Global, který spravuje 15 miliard dolarů, používal prázdné firmy na Kajmanských ostrovech, aby spekuloval na pokles akcií firem jako Nokia, Quindell, HMV či Blinkx.

Spekulace, tedy takzvaný prodej akcií nakrátko, spočívá v tom, že si spekulant půjčí akcie firmy v problémech a obratem je prodá v očekávání, že je později koupí zpět za nižší cenu a vrátí je majiteli. Evropská regulace ale vyžaduje, aby investor veřejně deklaroval svoji pozici, pokud nakrátko prodal 0,5 procenta akcií firmy. Tiger Global se však této povinnosti vyhnul použitím firem z Kajmanských ostrovů.

Ačkoli používání prázdných firem evropským pravidlům neodporuje a pro hedgeové fondy není ničím neobvyklým, bývá zvykem, že fondy při plnění hlášení regulátorům použijí své skutečné jméno. Tiger Global ale ve všech zprávách pro regulátory používal jména prázdných kajmanských společností.

Společnosti s evropsky znějícími názvy jako Roble SL, Fresco SRL či Fest NV vydělaly desítky milionů dolarů sázkami proti britské společnosti Quindell, která zpracovává žádosti o pojistné plnění. Tyto firmy také vsadily 200 milionů dolarů proti finské společnosti Nokia.

Co bude ovlivňovat akcie v roce 2015?