Rizikové úvěry banky kupují zaměstnanci

ilustrační foto

ilustrační foto

Švýcarská banka Credit Suisse znovu sáhla po vlastním osvědčeném postupu: špatné pohledávky od ní odkoupí její zaměstnanci. S odvoláním na interní zdroje to napsala agentura Bloomberg. K tomuto kroku ji nutí přísnější pravidla pro kapitálovou přiměřenost. Stejně si počínal finanční ústav na konci krizového roku 2008, avšak na rozdíl od něj nejde tentokrát o nařízený krok, ale o dobrovolnou iniciativu.

„Bankéři se sami stále více zajímají o koupi úvěrů s ohroženou splatností nebo o hypotékami zajištěné cenné papíry ABS,“ tvrdí Bloomberg.

Credit Suisse tak našla způsob, jak vyřešit problém, s nímž se potýká řada bank – jak se zbavit riskantního majetku v době, kdy většina investorů sází na jistotu. Za touto snahou je třeba vidět zvýšení tlaku na navršení objemu vlastního kapitálu, protože předepsaná kvóta, určená poměrem kapitálu k sumě rizikově vážených aktiv, se po vynětí toxických půjček automaticky zvětšuje.

Švýcarský peněžní dům si tak očistil bilanci už před lety, tehdy touto procedurou zaplatil část bonusů pro svůj personál. Papíry v nominální hodnotě pěti miliard dolarů převedl do fondu Partner Asset Facility, z něj vyplatilo vedení banky odměny dvěma tisícům manažerů. Příslušníci této skupiny, informuje nyní Bloomberg, dali čerstvě dohromady 450 milionů dolarů, aby si mohli pořídit další nebezpečné úpisy.

Zvláštní fond si totiž vedl v minulých letech velmi dobře. Až do poloviny roku 2010 stoupla hodnota jeho podílů o šedesát procent, další vývoj není zatím k dispozici. Držitelé účastí dostávali dvakrát ročně úroky, které byly o 2,5 procenta vyšší než mezibankovní sazba LIBOR. Zda fond skončí v zisku, bude známo v roce 2016, kdy vyprší splatnost poslední z jeho cenin.

Ozdravná kúra

Investiční banka Credit Suisse zaznamenala v loňském třetím čtvrtletí provozní ztrátu, stalo se tak poprvé od roku 2008. Čistý zisk ale skončil v plusu, přidal dvanáct procent na 683 milionů franků. K tomuto přijatelnému výsledku pomohl trik spočívající v přecenění podnikových dluhů. Šéf představenstva Brady Doughan razí od té doby přísně úsporný kurz a oznámil zrušení 1500 míst.