S rublem spadnul i ruský rating, zastavil se nad pásmem spekulací

Vývoj na finančních trzích se nelíbí ruským střadatelům v cizích měnách.

Vývoj na finančních trzích se nelíbí ruským střadatelům v cizích měnách. Zdroj: ctk

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na BBB-, tedy těsně nad spekulativní pásmo. Jako důvod uvedla pokles cen ropy a hodnoty rublu, které výrazně zhoršují hospodářský výhled země. Výhled ratingu je negativní, což znamená, že agentura může rating v nejbližším období ještě snížit.

Ceny ropy od poloviny loňského roku prudce klesají. Tento týden se cena severomořské ropy Brent i americké WTI, tedy dvou nejsledovanějších typů suroviny, propadla nejníže od dubna 2009. Otřesy zažívá i kurz rublu, který loni kvůli ukrajinské krizi, západním sankcím proti Moskvě, eskalujícímu poklesu světových cen ropy a stále se zhoršujícím vyhlídkám ekonomiky oslabil o zhruba 50 procent a zůstává nad hranicí 60 rublů za dolar.

Konkurenční agentury Standard & Poor's a Moody's Investors Service rating Ruska zhoršily už loni. S&P hodnotí Rusko známkou BBB-, tedy stejně jako Fitch. U Moody's má Rusko o jeden stupeň lepší známku, a to Baa2. U obou agentur je výhled ratingu negativní.

Blíží se pokles ekonomiky

Ruská ekonomika v listopadu klesla o 0,5 procenta, a zaznamenala tak první pokles od října 2009, kdy ji srážela globální finanční krize. Ministr financí Anton Siluanov koncem loňského roku varoval, že ekonomika by letos mohla klesnout o čtyři procenta. Země by tak zažila první recesi od roku 2009. Za loňský rok vláda očekává zpomalení ekonomického růstu na 0,5 procenta z předloňských 1,3 procenta. 

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok. Vzhledem k tomu, že vlády si rutinně půjčují na refinancování, vysoký rating zpravidla znamená úlevu pro státní rozpočet, protože země má nižší náklady na obsluhu dluhu. 

Pokud by rating Ruska spadl do spekulativního pásma, nemohli by do jeho dluhopisů investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.